La causa contra Oltra pels abusos de l'exmarit a una menor tutelada torna a un jutjat ordinari

La sala civil i penal del TSJCV ha ordenat retornar la investigació a un jutjat d'instrucció després de la renúncia d'Oltra com a diputada, que l'ha feta perdre la condició d'aforada

Oltra, poc abans d'anunciar que dimitia de tots els càrrecs
L'exvicepresidenta Oltra, poc abans d'anunciar que dimitia de tots els càrrecs / Europa Press

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha acordat retornar al jutjat d'instrucció número 15 de València la investigació oberta contra l'exvipresidenta de la Generalitat i exconsellera d'Igualtat Mónica Oltra pel presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit a una menor tutelada.

En un acte dictat aquest dilluns, els magistrats declaren falta de competència de la sala per a continuar amb la instrucció una vegada acreditada la renúncia d'Oltra al càrrec de diputada autonòmica i, per tant, a la seua condició d'aforada davant de l'alt tribunal autonòmic.

En el procediment s'investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va patir en un centre una menor tutelada, de 14 anys, per part de l'educador Luis Ramírez Icardi —aleshores marit d'Oltra— entre els anys 2016 i 2017. Ramírez Icardi va ser condemnat a cinc anys de presó en una resolució ratificada pel TSJCV que l'educador ha recorregut al Suprem.

Després de la condemna, la menor va denunciar la presumpta indefensió que va patir durant la tramitació de la causa, la qual cosa va activar la investigació judicial contra sis funcionaris, la directora i una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van ocórrer els fets. Posteriorment, es van imputar cinc persones més: una directora general, una subdirectora general, un secretari territorial, una cap de servei i una tècnica. Un total de tretze investigats.

Després d'estudiar el cas que li va remetre el jutjat ordinari, el TSJCV es va declarar competent per a instruir-lo en apreciar "una sèrie d'indicis plurals" que "fan sospitar la possible existència d'un concert" entre Oltra i diversos funcionaris per a "protegir la seua llavors parella o bé protegir la carrera política de l'aforada".

Arran de la imputació, l'exconsellera va dimitir de tots els seus càrrecs i ara, en perdre la condició d'aforada, l'assumpte torna al jutjat ordinari. L'exvicepresidenta i el seu entorn han explicat la denúncia com una maniobra de l'extrema dreta per a forçar la imputació d'Oltra i separar-la del Consell. En aquest sentit, destaquen que a la víctima la representa legalment el líder de la formació ultra España 2000, José Luis Roberto, o el fet que l'exfundadora de Vox, Cristina Seguí, exercisca l'acusació particular.

També et pot interessar

stats