Marzà: "Els col·legis podrien obrir abans per a vacunar l’alumnat major de 12 anys"
El conseller d'Educació anuncia que el 60% dels centres de secundària ha apostat pel valencià com a llengua vehicular, en aplicació del decret de plurilingüisme
“Si Sanitat ho considera, els col·legis podrien obrir abans per a vacunar l’alumnat major de 12 anys”. Així ho ha afirmat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, durant una entrevista en Les notícies del matí, on ha avançat que Educació oferirà "la seua logística i la seua capacitat organitzativa a les autoritats sanitàries per a organitzar el que faça falta per a fer més àgil i segur el procés, i acompanyar emocionalment els nostres xiquets i xiquetes".
El responsable de Sanitat ha afegit que si les autoritats sanitàries, "en funció de la seua capacitat i el moment organitzatiu", decideixen dur a terme la vacunació massiva dels menors als centres educatius, la Conselleria d’Educació obrirà els col·legis abans del començament del curs escolar perquè els sanitaris puguen administrar les vacunes. En qualsevol cas, Marzà ha insistit que "serà Sanitat qui ho determinarà".
El curs que ve hi haurà un cent per cent de formació presencial als centres educatius, en tots els nivells i en totes les etapes
També en relació a la pandèmia, el titular d'Educació ha afirmat que "el curs que ve hi haurà un cent per cent de formació presencial als centres educatius, en tots els nivells i en totes les etapes". De fet, per a complir aquest objectiu i també el de respectar el protocol sanitari que ha marcat el Ministeri d’Educació, els centres valencians estan plantejant aquests dies a la conselleria quines necessitats té cadascun per a poder respectar la distància interpersonal dins de l’aula o les ràtios, algunes de les qüestions que recull el protocol del ministeri.
El responsable del sistema educatiu valencià ha remarcat que, a partir de setembre, "tot l’alumnat comptarà amb classes presencials tots els dies de la setmana, inclosos molts grups de tercer i quart d’ESO que enguany, en alguns casos, anaven als centres en dies alterns". Per a complir aquest propòsit, Vicent Marzà ha destacat l’esforç d’inversió extraordinari que realitzarà la conselleria i que permetrà, de nou el curs vinent, contractar professorat de manera extraordinària per a ajustar-se a la situació sanitària.
Segons ha destacat el titular d’Educació en Les notícies del matí, a més d’aquesta despesa extraordinària derivada de la situació epidemiològica, el seu departament mantindrà els plans per a ampliar els recursos ordinaris. En aquest sentit, ha apuntat que el curs que començarà al setembre es reduiran a 18 les hores de dedicació del professorat de secundària i hi haurà orientadors en cada centre d’infantil i primària, dos circumstàncies que obligaran a augmentar la contractació de docents.
Per a Vicent Marzà, "quan s’inverteix en el sistema educatiu, dona resultats", en referència a l’activitat lectiva a les escoles, que fins i tot en els pics de la pandèmia, han estat obertes. El responsable autonòmic d’Educació ha remarcat que els col·legis i instituts valencians han demostrat ser espais segurs i que la injecció extraordinària de fons en el sistema educatiu ha demostrat que és eficaç.
En aquest sentit, ha fet una crida al govern espanyol perquè novament faça una aportació extraordinària per a compensar els costos addicionals a què obliga la situació epidemiològica: "Amb l’infrafinançament per part del govern espanyol que té la Comunitat Valenciana, ens fa falta una aportació extraordinària". "No cal que siga tanta com el curs passat, però fan falta fons extraordinaris", ha insistit Marzà, que també ha denunciat que el govern central i en especial la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no està complint la seua promesa sobre la reforma del finançament autonòmic.
La majoria de centres opta pel valencià
Al marge de la situació sanitària, una altra de les novetats que arribarà amb el pròxim curs escolar serà la de l’aplicació del decret del plurilingüisme en secundària. Segons ha anunciat el conseller d’Educació, el 60% dels centres valencians de secundària s’han decantat pel valencià com a llengua vehicular. Una elecció que, com ha insistit Marzà, han fet els mateixos centres educatius després d’un procés intern d’elecció.
"S’ha apostat per un ensenyament majoritari en valencià", ha remarcat el conseller. El fet de permetre als centres educatius escollir implica, des del punt de vista de Marzà, "que ja no se segregue l’alumnat en funció de la llengua, fins ara als centres educatius es segregava i havíem de cohesionar els centres", ha argumentat.
"Hem avançat en l’aprenentatge del valencià", afegia el titular d’Educació, que també ha revelat que "la majoria de centres educatius ha apostat per establir la màxima formació en anglés" prevista en el decret del plurilingüisme, que permetia als centres triar entre un 10% i un 15% de formació en anglés.
"Els indults són més que necessaris"
D’altra banda, i pel que fa a un altre assumpte fora de les seues competències en el govern valencià, el del possible indult als líders del 'procés' empresonats, Marzà ha sigut contundent: "Els indults són més que necessaris". En aquest sentit, ha afegit que “cal més diàleg i no empresonaments” i ha instat els responsables polítics a posar damunt la taula "quina és la realitat estatal i quina és la que hi ha en cada territori".