La llei contra el tràfic de persones obri un nou front entre el PSOE i Unides Podem després del xoc per la llei trans

El Consell de Ministres previsiblement aprovarà dimarts la llei de tràfic, encara que el Ministeri d’Igualtat la considera “insuficient” 

Les ministres Isabel Rodríguez, María Jesús Montero, Irene Montero i Pilar Llop en l’entrega dels reconeixements amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones
Les ministres Isabel Rodríguez, María Jesús Montero, Irene Montero i Pilar Llop, en l’entrega dels reconeixements amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones / Sergio Pérez (Efe)

Nou enfrontament al si del govern espanyol. Al llarg d’aquest dilluns, dirigents del PSOE i Unides Podem s’han encreuat declaracions al voltant de la llei trans, sobre la qual diuen que encara no hi ha acord, i també per la llei de tràfic d’éssers humans, que previsiblement aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres, a pesar que el Ministeri d’Igualtat la considera “insuficient”. 

El president del l’executiu, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà en primera lectura la llei de tràfic per a avançar en la lluita contra el tràfic d'éssers humans. "Demà aprovarem en el Consell de Ministres la primera llei integral de tràfic d'éssers humans per a avançar en la lluita contra les màfies i contra el tràfic de dones i homes, i sobretot de xiquetes i de xiquets", ha assenyalat.

En l'homenatge que el PSOE ha fet a l'escriptora Almudena Grandes un any després de morir, Sánchez ha indicat que és un pas més per a combatre aquesta realitat “insuportable”.

Aquest avantprojecte, que ha dissenyat el Ministeri de Justícia, és “insuficient” per a Igualtat, que assegura que continua treballant en el text, a pesar que Sánchez ha anunciat l’aprovació de la norma. 

Fonts del departament que dirigeix Irene Montero assenyalen que veuen "imprescindible" incloure en la llei la possibilitat que les víctimes de tràfic i explotació sexual que siguen identificades i estiguen en situació administrativa irregular accedisquen a un permís de residència i de treball i reben atenció social integral sense necessitat de col·laboració policial o de denúncia, com la resta de víctimes de violència contra les dones.

El Ministeri també veu necessari que el procés d'acreditació de les víctimes incloga les organitzacions que estan al carrer i que tracten habitualment amb elles i demana que la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere siga considerada un organisme competent en la lluita contra totes les formes de tràfic. "La proposta de Justícia que actualment es continua negociant és insuficient i no respon al que demanen els organismes internacionals", al conveni de Varsòvia contra el tràfic ni a les demandes fetes en nombroses ocasions per les entitats expertes en atenció a víctimes de tràfic i explotació sexual, destaquen les fonts.

L'objectiu inicial d'Igualtat era aprovar una llei específica contra el tràfic de dones i xiquetes amb finalitats d'explotació sexual, però Justícia va apostar per una llei integral i va encarregar el disseny a la Comissió General de Codificació, organisme consultiu del Ministeri que dirigeix Pilar Llop.

Falta d’acord pels drets dels menors en la llei trans

Aquestes diferències entre Igualtat i el PSOE se sumen a les que ja hi havia al voltant de la llei trans, que segueix encallada en el Congrés i corre perill davant de la falta d'acord sobre el dret dels menors de setze anys a canviar de sexe en el registre.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, afirmava aquest dilluns al matí que no s'havia aconseguit un acord amb el PSOE, ja que els socialistes mantenien les seues esmenes. "El PSOE ha decidit presentar esmenes i no buscar acords", ha lamentat Montero, que ha asseverat que "els vots del PP i del PSOE poden sumar per a retallar drets de les infàncies trans". La polèmica esmena planteja que un jutge haja d'autoritzar el canvi de sexe en el registre als menors de 12 a 16 anys.

Després d'aquestes declaracions, en el PSOE han assegurat que no donen per tancat cap procés de negociació, però sí que mantenen les pròpies esmenes a la llei. En el projecte remés pel govern espanyol al Congrés, la intervenció del jutge quedava limitada als menors de catorze i majors de dotze, mentre que entre els catorze i els setze anys era suficient que estigueren assistits per pares o tutors.

Per a Igualtat i per als col·lectius LGTBI és una llei "de mínims" que ha de ser respectada, però sectors del PSOE i part del moviment feminista qüestionen la lliure autodeterminació. La sotssecretària general i ministra de l'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que és "imprescindible" reforçar la seguretat jurídica dels menors en la futura llei i ha defensat l'esmena del seu grup.

Ha assegurat que la decisió de mantindre l’esmena no obeeix a "posicions immobilistes", sinó que es tracta de perseguir l'interés general. "El PSOE la va presentar per a reforçar la seguretat jurídica dels menors, una qüestió que és imprescindible i fonamental", ha defensat.

Amb les esmenes que el PSOE manté a la llei, la formació morada assumeix que es retardarà la tramitació, que esperaven concloure enguany. De fet, fins ara continua sense constituir-se la ponència que ha de redactar el dictamen de la llei i el projecte de llei passarà de nou pel ple de la cambra baixa, a petició del PP, per a aprovar-la abans d'anar al Senat i no només per la Comissió d'Igualtat, com al principi es va acordar per ser una tramitació parlamentària d'urgència.

També et pot interessar

stats