La polèmica envolta la tramitació de la llei trans

Part del moviment feminista s’hi oposa per considerar que posa en risc els drets de les dones i la infància, però el col·lectiu LGTBI defén que no és cert i que s’ha d’aprovar ja

La polèmica envolta la tramitació de la llei trans / À Punt NTC

Des de l’inici la tramitació de la llei trans al Congrés no ha sigut gens fàcil. Les diferències entre els socis del govern espanyol s'han traslladat també als diferents col·lectius implicats, que tracten de frenar, o no, que s'aprove.

En contra de l’aprovació de la norma hi ha algunes associacions feministes que, fins i tot, han presentat 24 esmenes al projecte legislatiu. Mentre que a favor se situen els col·lectius LGTBI, que la consideren clau per a avançar en els seus drets. 

Alguns dels punts més conflictius són la defensa dels drets de les dones, i com afecta la llei la infància. 

Des de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, expliquen que són contràries a la llei perquè “no beneficia ni la infància, ni les dones, ni la societat en general. La seua presidenta, Amàlia Alba, defén que aquesta norma posa en perill totes les lleis d’igualtat existents “que tant ens ha costat aconseguir”.

Quant a l’afectació a la infància, opinen que la llei anima a la transició social —canvi de nom en el registre— i, fins i tot, l’hormonació i les intervencions quirúrgiques, i pensen que “això no és bo”. 

D’altra banda, el Col·lectiu LGTBI Lambda, pensen que “és important una llei trans estatal que atorgue els mateixos drets en totes les comunitats”, tal com explica la seua portaveu Nahabi Iturbide. Pel que fa als drets de les dones consideren que existeix “el mite” que la part trans s’apropiarà dels drets de les “dones cis” (dones en què coincideix el sexe biològic i la identitat de gènere assignada en nàixer), però afirmen que “aquesta no és la realitat”.

Respecte als xiquets i xiquetes, diuen que, segons la llei, mentre siguen menors d’edat només prendran bloquejadors de la pubertat. 

Un altre punt de descord és la tramitació d’urgència de la llei, que ja s'ha aprovat i que farà que el temps de debat i al·legacions siga la meitat. Una part del moviment feminista critica la pressa amb què es vol aprovar la norma, i demana temps i més debat, mentre que els col·lectius LGTBI consideren que ja és hora que tire avant.

També et pot interessar

stats