Habitatge destinarà més de setanta milions d'euros a la compra i promoció d'habitatge públic

L'educació de 0-3, beques per a FP i la salut mental, destacades apostes del Consell per a 2023

Ple del Consell extraordinari sobre el projecte de pressupostos
Ple del Consell extraordinari sobre el projecte de pressupostos / GVA
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 d'octubre 2022 - 21:18 Actualitzat: 03 de novembre 2022 - 13:01

La Conselleria d'Habitatge destinarà més de setanta milions d'euros a la compra i promoció de vivenda pública. Així es reflecteix en els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve, que es marquen l'objectiu de garantir l'accés a l'habitatge de les persones joves i en situació de vulnerabilitat. 

A més, en un context inflacionista, els comptes preveuen també ajudar el sector industrial valencià, molt castigat pel preu de l'energia. De fet, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dimarts la "màxima cobertura" en ajudes que vol donar el govern valencià a la indústria ceràmica davant la crisi que travessa per l'encariment dels preus energètics, i que ha concretat en 100 milions d'euros al llarg de 2023. En declaracions fetes a Morella, Puig ha assenyalat que la indústria de la Comunitat Valenciana, en aquests moments d'alta inflació i en concret de crisi pel preu de l'energia, ha de comptar, igual que les famílies, amb tot el suport de la Generalitat.

Així, ha concretat que en el projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2023 hi ha una inversió prevista de 50 milions d'euros en ajudes directes al sector ceràmic i una altra partida de 50 milions a través de crèdits a llarg termini.

El Consell va aprovar aquest dilluns en un ple extraordinari l'avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per al 2023. Els comptes ascendeixen a 28.438 milions d'euros, un 1,7% més que el 2022 (27.967 milions d’euros). Si s'exclou el deute s'incrementen un 6,8% en un any fins als 22.115 milions per a l'any que ve. És l'huité pressupost del govern del Botànic.

Sanitat, Educació, Igualtat i Innovació i Universitats són les cinc grans partides dels pressupostos. El deute és la segona. Sanitat, la primera, comptarà amb més de 8.200 milions; la segona conselleria entre cometes és el deute: un de cada quatre euros va a aquest pagament que puja a 6.600 milions d'euros, tot i que enguany s'ha reduït vora un 10%; Educació és la tercera en un pressupost de 5.520 milions, un 6,1% més (i un 19,4% del total); Igualtat, amb 2.300 milions d'euros, i Innovació i Universitats, amb 1.300 milions tanquen aquest rànquing. 

Les grans xifres també diuen que la despesa social creix i se situa a la vora dels 22.000 milions d'euros, un 6,8% més; cada dia, cada 24 hores, el Consell es gasta més de 50 milions d'euros, la gran majoria en sanitat i educació, i després en igualtat i polítiques inclusives. 

Detall dels pressupostos de la Generalitat per a 2023
Detall dels pressupostos de la Generalitat per a 2023 / Miquel Sanjuan

I dins de les grans pinzellades, aquest mateix dilluns han començat a destacar-se algunes apostes estratègiques del Consell per a l'any vinent:

Educació

  • Beques d'FP: El pressupost per a aquesta partida puja des d'1,7 milions el 2022 fins als cinc milions previstos per a l'any vinent. El Consell vol incrementar la xifra de beneficiaris de la Formació Professional.
  • Educació 0-3 anys: La Conselleria d'Educació ha previst 82 milions d'euros en aquest tram educatiu amb l'objectiu de fer universal la gratuïtat en l'etapa de dos a tres anys. D'altra banda, el bo infantil en el tram entre un i dos anys incrementa la quantitat mínima i màxima d'ajudes. Així, l'ajuda mínima creix de 70 euros al mes a 100 euros al mes i la màxima de 120 euros a 260). El Consell, finalment, manté les ajudes en el tram de zero a un any.

Sanitat

  • Salut mental: Una de les grans apostes implica millorar l'atenció a la salut mental, amb més dotació per a personal i per a equips especialitzats en l'atenció primària. A més, es preveu obrir nous hospitals de dia, a banda dels ja previstos per a cadascuna de les capitals valencianes. El Consell ha previst en aquest apartat 40 milions d'euros per a aquestes iniciatives.

Hisenda

  • Entre els seus comptes, Hisenda crea una partida pensada per a aquells sectors que tenen una dependència especial de l'energia, com ara el sector tauleller o el forner. I la dota amb 120 milions d'euros destinats a ajudes, incentius i crèdits a les indústries valencianes intensives en consum energètic.
  • A més, l'Ivace tindrà un 40% més de pressupost fins arribar als 236 milions d'euros.

Cultura

  • Museus: Els comptes de Cultura per a 2023 li donen a l'IVAM vora dos milions més fins als 15,2 milions (enfront dels 13,6 de l'any passat) i que Les Arts i el Museu de Belles Arts de València obtinguen un milió d'euros més cadascun, la qual cosa fa que els pressupostos hi cresquen de 20,3 a 21,3 milions i de 6 milions a 7,2 milions respectivament.
  • En aquest apartat, el govern autonòmic contribuirà per primera vegada amb un milió d'euros al finançament d'activitats en l'ADDA d'Alacant i l'aportació al Marq pujarà un 25%, fins als 175.000 euros.
  • El Misteri: A Elx, la partida del Misteri passa de 75.000 a 100.000 euros, un 33% més; i la de conservació del Palmerar se situa en 200.000 euros. Guardamar del Segura rebrà 50.000 euros com a capital cultural valenciana.

La partida reivindicativa es manté als comptes

D'altra banda, en el capítol d'ingressos, la Generalitat compta amb vora a 1.200 milions procedents de fons europeus i, per a quadrar els comptes, s'ha tornat a incorporar la partida reivindicativa: 1.336 milions d'euros que evidencien l'infrafinançament valencià.

Enguany, a més, Hisenda inclou 800 milions d'euros procedents del Fons de Garantia Assistencial, és a dir, la compensació de l'Estat a les autonomies pels desplaçats sanitaris, uns ingressos que tampoc arribaran.

També et pot interessar

stats