L'avís de Compromís a Sánchez: per a un altre Botànic "ha de complir amb els valencians"

El diputat nacional Joan Baldoví demana al president espanyol que corregisca el greuge que pateix la Comunitat Valenciana respecte a altres territoris com Madrid

baldovi llarg
Baldoví, en una imatge d'arxiu al Congrés

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha advertit al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que si vol repetir el pacte de govern del Botànic a la Comunitat Valenciana "ha de complir amb els valencians". Un toc d'atenció que li ha donat al mandatari després de recordar els mals resultats del PSOE i de l'esquerra a Andalusia.

Un desenllaç electoral sobre el qual tots han de reflexionar, ha convidat el diputat valencià durant la sessió de control al Congrés. I ha demanat a continuació al president que els pressupostos de l'any vinent han de servir per a equilibrar els territoris, després d'assenyalar el greuge que creu que pateix la Comunitat Valenciana respecte de Madrid.

Per a sostindre l'argumentació, Baldoví ha citat diverses xifres. Per exemple, que la inversió pública estatal a Madrid el 2021 va ser de 1.134 milions d'euros i que s'executaren 2.086 milions, mentre que al territori valencià les quanties baixaven a 1.107 milions d'inversió i 469 milions executats, respectivament. "I damunt, Isabel [Ayuso] plora!", ha exclamat.

Pedro Sánchez ha criticat que el parlamentari de Compromís "pretenga fomentar el greuge territorial" i que quan cita Madrid obvia que el govern espanyol va haver de resoldre els problemes que va deixar l'executiu anterior del PP. Entre altres coses, rescatant les autopistes de peatge a l'autonomia madrilenya.

El president ha insistit que ha demostrat amb fets que una de les prioritats que té és la cohesió territorial i ha posat l'accent que el confinament per la covid i l'aturada de l'economia ha tingut repercussions. Però tot i així —ha replicat Baldoví—, entre 2020 i 2021 la Comunitat Valenciana ha rebut 3.597 milions d'euros extraordinaris als quals cal afegir-ne 1.254 dels fons europeus. I disposarà de 12.666 milions d'euros més entre 2019 i 2022, ha prosseguit, que en els quatre anys del govern previ del PP.

Baldoví, al seu torn, ha retret al cap de l'executiu estatal que tres infraestructures fonamentals per als valencians continuen sense fer-se: el corredor mediterrani, la connexió per tren amb l'aeroport d'Alacant i el tren per la costa que connectarà Gandia i Dénia.

L'avís del diputat coincideix en el temps amb l'endemà de la dimissió de la vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, arran de la imputació judicial en un procés que investiga si va encobrir l'exmarit en un cas d'abusos sexuals, protagonitzat per aquest, a una menor tutelada per la Generalitat.

També et pot interessar

stats