Alberto Ibáñez: "Hem de recuperar la confiança. Facilitarem un tercer Botànic... si és que aquesta és la intenció del PSPV"

El portaveu d'Iniciativa evidencia la fractura entre el PSPV i Compromís per la gestió de la imputació de l'exvicepresidenta del Consell Mónica Oltra

Mira l'entrevista completa al portaveu d'Iniciativa-Compromís, Alberto Ibáñez / 'Les notícies del matí'

Compromís vol mantindre Mónica Oltra com a cap de cartell per a les pròximes eleccions, tot i la imputació i la recent dimissió de la ja exvicepresidenta del Consell. Confia en la innocència i en l'arxivament de la causa que l'ha obligada a renunciar —el presumpte encobriment dels abusos sexuals a una menor tutelada— i entén que la seua presència és clau per al futur electoral del bloc d'esquerres. "Oltra és el millor cartell electoral, no per Compromís, sinó per a revalidar el Botànic", ha defés en Les notícies del matí el portaveu d'Iniciativa, la formació d'Oltra i una de les potes de Compromís, Alberto Ibáñez.

"Hem de ser conscients que la figura de Mónica Oltra traspassa les portes de la casa Compromís, és capaç d'aglutinar gent que ideològicament no se sent identificada amb els valors clàssics de la formació. Això afavoreix al partit però també les opcions reals que les esquerres puguen continuar governant este país, ha explicat Ibáñez.

Oltra és el millor cartell electoral, no per Compromís, sinó per a revalidar el Botànic

No serà fàcil reeditar la coalició, d'acord amb les paraules del portaveu d'Iniciativa, que ha posat de manifest la desconfiança "entre Compromís i el PSPV, la presidència i vicepresidència del Consell i entre Oltra i Puig" que ha generat la gestió de la crisi de govern i, específicament, la posició del president de la Generalitat. "És evident que si la vicepresidenta Oltra haguera tingut un suport explícit [del cap del Consell] no haguera pres una decisió", ha explicat. En el deteriorament de la relació entre les parts ha justificat Ibáñez el fet que Oltra no comunicara al president de la Generalitat la seua renúncia i que aquest se n'assabentara com la resta de la ciutadania, en la roda de premsa. "Quan t'aproximes al lideratge del govern, les relacions [al Botànic] no estan basades en la confiança", ha assegurat Ibáñez, que ha destacat els "tics presidencialistes" entre els factors que han perjudicat la relació. 

És evident que si la vicepresidenta Oltra haguera tingut un suport explícit [del cap del Consell] no haguera pres la decisió

De les paraules d'Ibáñez s'extrau que la relació entre Compromís i el PSPV ha eixit molt tocada de la crisi, si bé hi ha la intenció de continuar apostant per un govern de coalició capaç d'impulsar polítiques de progrés. "Facilitarem el tercer Botànic... si és que hi ha aquesta intencionalitat del PSOE", ha deixat caure el portaveu d'Iniciativa, que ha advertit que en aquest camí s'ha de començar per "recuperar les confiances, s'ha de partir de la veritat, la reparació i la confiança que les parts tenen un projecte comú, que va a favor de les majories, i no d'ampliar un port que és ridícul en la situació de crisi climàtica en què estem". La recepta per a "recuperar la confiança" passa per "democratitzar més l'acció del govern valencià", "cenyir-se a defensar les polítiques públiques del Botànic" i aterrar el programa futur als problemes quotidians de la ciutadania. "Demanem valentia política. Compromís i Unides Podem no podem trobar en el PSPV una oposició dins el govern per a anar més lent en les polítiques botàniques", ha dit.

En aquest sentit, ha recordat que es va decidir matindre la coalició tot i la crisi que va generar l'avançament electoral del 2019, que Ibáñez ha interpretat com una maniobra de Puig per a intentar guanyar diputats a costa de les altres potes del Botànic, capitalitzant els vots que podia aportar la presidència de Pedro Sánchez.

L'alternativa [a dimitir] era plantar-se en una resistència que invisibilitzava gran part de les polítiques el conjunt del Consell i ella pensava que era perjudicial

Respecte de la dimissió, Alberto Ibáñez ha argumentat que no comparteix la decisió de la seua companya, que ha definit com un acte "d'extrema generositat" i "una mala notícia per a la democràcia", ja que entén que s'ha produït com a resultat de denúncies falses, l'assetjament de l'extrema dreta, però també d'una forta pressió mediàtica, que ha comparat amb el menor ressó que ha tingut, per exemple, la imputació de l'expresident de Mariano Rajoy per presumptes coaccions a la Banca Privada d'Andorra. "L'alternativa [a la dimissió]era plantar-se en una resistència que invisibilitzava gran part de les polítiques el conjunt del Consell i ella pensava que era perjudicial".

Interpreta Ibáñez una "clara intencionalitat política" en la causa que s'ha obert contra Oltra per la participació de l'extrema dreta en la denúncia -que al seu juí sap molt bé com emprar els instruments legals per a "tombar gent"- i veu un patró, que connecta el cas amb les imputacions a altres polítics d'esquerra com el cas de Victoria Rosell o Alberto Rodríguez, exemples al seu parer de que "s'intenta guanyar als tribunals el que no es guanya en política". "El que ha passat amb Oltra fa que molta gent que creguem que es pot canviar el món des de les institucions, tinguem por d'estar a les institucions (...) Hui tenim més por. Jo en tinc més", ha assegurat.

El que ha passat amb Oltra fa que molt gent que creguem que es pot canviar el món des de les institucions, tinguem por d'estar en les institucions

D'altra banda, pensa que Oltra no ha entrat en cap contradicció, perquè mai ha defés que un càrrec ha de renunciar quan ha sigut imputat, a diferència del que creu que s'ha instal·lat en l'imaginari col·lectiu, sinó que mantenia que el pas s'havia de donar quan hi havia evidències tangibles d'una conducta il·lícita. "La continuïtat d'Oltra no afectava la seua coherència política (...) No hem estat capaços des de Compromís en explicar que no hi ha contradicció entre ser imputada i estar al govern", s'ha lamentat en els micròfons d'À Punt.

Així mateix, ha defés l'acte de Compromís del cap de setmana, posterior a la imputació d'Oltra. El portaveu d'Iniciativa creu que s'han tret fora de context els balls dels líders de la formació, començant pels de l'exvicepresidenta del Consell, ja que, segons ha detallat, aquest tipus de celebració és l'habitual al remat de tots els actes de Compromís.

No hem estat capaços en explicar que no hi ha contradicció entre ser imputada i estar al govern

Ibáñez no ha volgut anticipar el nom de la persona que substituirà Oltra fins que la direcció del partit prenga la decisió -en que totes les quinieles situen a la síndica a les Corts Aitana Mas- si bé ha confirmat que assumirà tots els càrrecs que han quedat orfes: vicepresidència i portavocia del Consell, i conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. També ha compartit la confiança en el fet que, per al nomenament Compromís mantindrà el repartiment de forces enter les parts de la coalició, un indicador més que fa pensar en les possibilitats de Mas, que és membre d'Iniciativa, la formació d'Oltra.

També et pot interessar

stats