L'associació majoritària de jutges considera “inacceptable” l'oferta de Justícia per a evitar la vaga

Malgrat això, algunes de les organitzacions que l'han convocada estarien disposades a acceptar els 46 milions

El magistrat de l’Associació Professional de la Magistratura, Juan José Carbonero, arriba a una de les reunions que ha mantingut amb els responsables de Justícia
El magistrat de l’Associació Professional de la Magistratura, Juan José Carbonero, arriba a una de les reunions que ha mantingut amb els responsables de Justícia / Fernando Villar (Efe)

El portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), Juan José Carbonero, ha assegurat aquest dimecres de matí que l'oferta de 46 milions d'euros que Justícia va posar sobre la taula per a evitar la vaga —que representaria fins a uns 490 euros al mes— "continua sent inacceptable" encara que millora en dos milions la proposta inicial. Així s’ha expressat a l'arribada a la reunió de la Mesa de Retribucions en el Ministeri de Justícia, per a participar en la tercera trobada per a negociar l’augment salarial des que les associacions de jutges i fiscals convocaren una vaga indefinida el 16 de maig si no reben la quantitat que demanen.  

Les set associacions de jutges i fiscals que participen en la negociació (Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals no s’han adherit a la vaga) han représ la negociació després de consultar amb les executives i elsdelegats la segona oferta presentada pel ministeri aquest dilluns, que pujava la quantitat inicial en dos milions d’euros, fins a arribar als 46. 

Però, si bé consideren que aquesta segona xifra és “menys inacceptable” que la primera, pensen que continua sent “inacceptable”, ha afirmat Carbonero abans d’entrar a la reunió. A més fonts pròximes a la negociació han precisat que altres associacions de jutges i fiscals també creuen que és un import insuficient per a fer front a "la pèrdua de poder adquisitiu" que diuen arrossegar des de 2009.

En aquest sentit han assenyalat que l'oferta inicial d'uns 44 milions d'euros representaria pal·liar un 6% la pèrdua del poder adquisitiu de jutges i fiscals —que cobren entre 52.000 i 131.000 euros anuals—, quan denuncien que les dues carreres han perdut vora el 20%. 

No obstant això, segons les mateixes fonts, altres associacions veuen amb bons ulls la proposta econòmica de Justícia i estarien disposades a acceptar-la per a posar fi al conflicte. Afirmen que l’oferta de 46 milions comportaria pujades salarials d’entre 350 euros per als treballadors del grup 1 i fins a 490 euros per al grup 2 (fiscals de segona categoria) i 450 euros per al grup 3.

Cal recordar que els Lletrats de l'Administració de Justícia (LAJ) van aconseguir després de dos mesos de vaga que el govern desemborsara 22,7 milions d'euros per a millorar les condicions salarials dels 4.000 funcionaris que integren aquest cos. Ara, mentre es duen a terme les negociacions amb jutges i fiscals, la resta de funcionaris de l'administració de justícia (uns 45.000) mantenen una vaga amb aturades parcials i totals des del passat 17 d'abril per a demanar uns 200 milions i amenacen amb una vaga total i indefinida a partir del 22 de maig.

També et pot interessar

stats