Pablo Luján (Associació Judicial FV): "Els jutges no veiem actualitzades les retribucions des de fa vint anys"

El portaveu de l'Associació Judicial Francisco de Vitoria reclama "propostes creïbles i un compromís seriós" que s'actualitzen els sous "d'acord amb la càrrega de treball i la responsabilitat"

Pablo Luján, portaveu de l'Associació Judicial Francisco de Vitoria i degà dels jutjats de Massamagrell  a 'Les notícies del matí'
Pablo Luján, portaveu de l'Associació Judicial Francisco de Vitoria i degà dels jutjats de Massamagrell, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Tres associacions de jutges i dues de fiscals han anunciat la intenció de convocar una vaga indefinida de les carreres judicials i fiscals a partir del 16 de maig si abans no arriben a un acord amb el ministeri. Consideren que els pressupostos no destinen prou recursos a l'administració de justícia i la sobrecàrrega de faena de tribunals i fiscalies afecta tant la qualitat com la rapidesa de la resposta judicial.

Pablo Luján, portaveu de l'Associació Judicial Francisco de Vitoria i degà dels jutjats de Massamagrell, ha destacat a Les notícies del matí que el principal motiu d'aquesta mobilització és "l'oblit de la situació de jutges i magistrats que des de fa vint anys no veiem actualitzades les nostres retribucions".

Així, ha criticat que "no s'ha convocat mai la taula de retribucions", que és el lloc i la manera d'actualitzar els seus salaris.

Com a exemple, ha indicat que una hora de guàrdia d'un jutge es cobra en brut en la majoria dels jutjats a menys de dos euros. "És irrisori, no s'ha actualitzat des de l'any 2003 i hem tingut una pèrdua de poder adquisitiu del 17%".

Una hora de guàrdia d'un jutge es cobra en brut en la majoria dels jutjats a menys de dos euros. És irrisori, no s'ha actualitzat des de l'any 2003 i hem tingut una pèrdua de poder adquisitiu del 17%.

Altres qüestions que tampoc se'ls retribueixen correctament, segons ha apuntat, és "la productivitat i l'antiguitat". I "tampoc s'ha actualitzat el sistema de grups de població que retribueixen el nostre complement de destí, ni tampoc tenim el complement de carrera professional".

Un jutge recentment eixit a Espanya, ha apuntat que en brut pot arribar a cobrar 3.200 euros bruts mensuals, "que no s'ha actualitzat des de fa molts anys i tenim un treball de quasi de jutges per cadascun". "Tenim productivitats que aconsegueixen el 200% i el 300% del que hauria d'assumir un jutge", ha lamentat.

"Excessiva" càrrega de treball

Un altre problema, segons ha dit Luján, és "l'excessiva" càrrega de treball. "Després de les últimes crisis econòmiques i l'augment dels litigis cada vegada tenim més assumptes i som menys jutges".

A més, ha advertit que en deu anys una tercera part de la carrera judicial s'haurà jubilat i no hi ha cap previsió de substitució. "Cada vegada tenim més treball i mitjans molt limitats i tot a costa de la salut i l'esforç dels jutges", ha afegit.

Per tant, els jutges i fiscals "busquem propostes creïbles i un compromís seriós tant del Ministeri de Justícia com del Ministeri d'Hisenda que s'actualitzen les nostres retribucions d'acord amb la càrrega de treball i la responsabilitat del càrrec".

Busquem propostes creïbles i un compromís seriós tant del Ministeri de Justícia com del Ministeri d'Hisenda que s'actualitzen les nostres retribucions d'acord amb la càrrega de treball i la responsabilitat del càrrec.

En aquest sentit, portaveu de l'Associació Judicial Francisco de Vitoria ha recordat que durant el 2022 s'han reunit moltes vegades amb el ministeri, "però mai s'ha accedit al fet que acudiren els tècnics d'Hisenda o hi haguera un compromís pressupostari real".

És a dir, "són molts greuges durant molts anys que hem anat aguantant, però ja arriba un moment en què no podem més i si no es busca una solució, hem d'acudir a aquesta mesura de vaga que no volem". Demanen que el compromís del Ministeri d'Hisenda arribe abans de l'estiu perquè s'incloga en els pressupostos.

L'anunci de la intenció de convocar una vaga indefinida de les carreres judicials i fiscals a partir del 16 de maig arriba quan el Ministeri de Justícia i el funcionariat mantenen una negociació oberta per a intentar posar fi a la vaga indefinida que va començar el 17 d'abril.

El conflicte està a acordar una pujada salarial com l'aconseguida pels lletrats de justícia, els coneguts també com a secretaris judicials.

També et pot interessar

stats