Jutges i fiscals anuncien una vaga indefinida a partir del 16 de maig

S'han adherit a la convocatòria totes les associacions, excepte Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals

Imatge de la mà d'un jutge, amb la toga negra que vesteixen en les vistes orals.
Imatge de la mà d'un jutge, amb la toga negra que vesteixen en les vistes orals / Europa Press

Les principals associacions de jutges i fiscals han anunciat la intenció de convocar una vaga indefinida de les carreres judicial i fiscal a partir del 16 de maig.

Així ho exposen l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Judicial Francisco de Vitoria, Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals en un comunicat conjunt.

De moment, l'associació Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i la Unió Progressista de Fiscals no s'han sumat a la convocatòria, encara que comparteixen el diagnòstic i les reclamacions, perquè volen esperar a conéixer el plantejament del Ministeri d'Hisenda en la reunió de la taula prevista per al 3 de maig.

Jutges i fiscals exposen preocupació per la falta de dotació suficient de l'administració de justícia, que consideren que és "la ventafocs", i per les càrregues de treball de tribunals i fiscalies "que afecten tant la qualitat i rapidesa de la resposta judicial com a la salut de la judicatura i els membres de la fiscalia".

Lamenten que tot es fie a plans de reforç i a la dedicació de professionals, la qual cosa consideren que no pot ser l'únic remei a la sobrecàrrega i l'elevada litigiositat.

Expliquen que després de les reunions "decebedores" amb Justícia el 31 de març i el 4 d'abril, coincidint amb la vaga de lletrats, van anunciar la intenció d'elaborar un calendari de "mesures de pressió", ja que van concloure sense avanços i només amb el compromís de convocar la Taula de Retribucions abans del 10 de maig.

Per a les organitzacions que justifiquen la vaga, no és suficient amb la convocatòria el 3 de maig de la taula, que podria desconvocar-se en qualsevol moment o concloure sense acords, la qual cosa consideren que seria "dilatar l'acord i servir d'instrument de propaganda governamental".

Per als jutges i fiscals, aquesta convocatòria es produeix en "un context de sistemàtic i persistent abandó de l'administració de justícia, que degrada la qualitat de la resposta institucional que, des del sistema judicial, obtenen els ciutadans que acudeixen als tribunals a la recerca de la tutela efectiva dels seus drets".

Les associacions expressen el ferm propòsit de treballar per a aconseguir un acord que evite haver de posar en marxa les mesures de pressió anunciades, "des de la mateixa bona fe que ens ha animat fins ara".

"No permetrem, no obstant això, que aquesta actitud responsable servisca una vegada més de coartada per a la inacció negligent dels ministeris de Justícia i Hisenda, als quals, dins del Govern, els correspon vetlar perquè el nostre país dispose d'un sistema judicial eficaç que no és possible si la labor de jutges, jutgesses i fiscals no es desenvolupa en condicions —també retributives— adequades", conclou.

També et pot interessar

stats