Jutges i fiscals mantenen la convocatòria de vaga i continuaran negociant dimecres

Afirmen que no tenen “afany ni desig” d’aturar i que ho plantegen com a “últim recurs” per a pressionar el govern

Imatge de la mà d'un jutge, amb la toga negra que vesteixen en les vistes orals.
Imatge de la ma d'un jutge, amb la toga negra que vesteixen en les vistes orals. / Europa Press

Les associacions de jutges i fiscals que convoquen la vaga —totes menys Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i Unió Progressista de Fiscals— han assegurat aquest dilluns que, encara que mantenen la convocatòria de vaga indefinida a partir del dimarts vinent, l'aturada és el seu "últim recurs" per a pressionar el govern perquè augmente la seua proposta econòmica. Finalitat amb què continuaran negociant aquest dimecres a la vesprada.

Després d'una primera oferta la setmana passada de 44,5 milions d'euros destinats a millores retributives en les carreres judicial i fiscal, en la segona ronda aquest dilluns el govern ha augmentat la proposta. Els representants de les associacions no han volgut donar xifres, però fonts pròximes a la negociació encara la consideren insuficient.

La presidenta de l'Associació de Fiscals, Cristina Dexeus, ha assegurat als mitjans que no tenen “afany ni desig” d’anar a la vaga, i ha dit que confia en la responsabilitat dels ministeris representats en la negociació —Justícia i el d'Hisenda i Funció Pública— perquè “aporten prou per a evitar arribar a la vaga”.

L'atur indefinit és "l'últim recurs" també per al portaveu de l'Associació Professional de la Magistratura, Juan José Carbonero, que ha valorat a la seua entrada a la reunió que la proposta que van rebre el dimecres passat és insuficient i "no és assumible" per a la seua organització. Al final de la trobada ha afegit que “no hi ha propostes tancades”, que es parla de xifres i d'altres qüestions, i que tot està obert. Així, ha matisat que l'objecte de la taula "no és tant una qüestió monetària o quantitativa principalment", sinó que aborda "un problema d'estructura retributiva" de les carreres judicial i fiscal.

Preguntat per si desconvocarien la vaga abans d'arribar a un acord si les negociacions continuen, Carbonero ha afirmat que tot és "plantejable", encara que no s'ha atrevit a estimar quant pot durar el diàleg amb el govern.

Els representants de tres de les set associacions de jutges i fiscals han explicat que les converses s'estan desenvolupant "en un to molt institucional i molt amable", i que les parts estan fent les seues "aportacions", amb avanços en alguns aspectes i amb altres qüestions més parades. Així mateix, han coincidit a recordar que aquesta és la primera vegada que es reuneix, des de la seua creació en 2003, la taula de retribucions, l'òrgan previst per la llei reguladora del règim retributiu de les carreres judicial i fiscal, que s'ha de convocar cada cinc anys. "Després de vint anys no podem solucionar això en un parell de sessions", ha indicat Dexeus.

Si finalment fan vaga el dia 16, seria la tercera d’enguany en l'administració de Justícia, després de la dels lletrats i l'actual dels funcionaris dels jutjats i tribunals.

També et pot interessar

stats