La inflació i la crisi energètica, principals temes de la sessió de control al govern

Oposició i socis de govern demanen comptes a l’executiu en el ple del Congrés després de l’aturada estival

El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió de control al Govern en el Congrés dels Diputats
El president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en la sessió de control al Govern en el Congrés dels Diputats en una imatge d'arxiu / Europa Press

La inflació i la crisi energètica copen aquest dimecres la primera sessió de control al govern en el ple del Congrés després de la volta a l'activitat parlamentària per l'aturada estival. Tant alguns socis de l’executiu —com ara ERC, el PNB i EH Bildu— com els grans grups de l’oposició tenen clar en quins temes volen centrar-se.

La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, ha optat per una pregunta genèrica, però que li donarà peu per a estendre's sobre la situació econòmica. Concretament, es dirigirà al president Pedro Sánchez, per a preguntar-li "si el govern s'ocupa de les necessitats dels espanyols".

Per la seua banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, preguntarà si "segueix obstinat a mantindre la legislació climàtica que impedeix explotar recursos en plena crisi energètica". Aquesta setmana, la seua formació ha presentat una proposició de llei per a reformar la llei de canvi climàtic i permetre l'explotació de mines d'urani i hidrocarburs.

També els socis de l'executiu s'interessen per les mesures contra la inflació. Així, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, formularà la següent pregunta a Sánchez: "Creu el govern que pren mesures suficients per a ajudar a la gent que pitjor hi està passant?".

Pujada dels tipus d’interés

Per a la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, s'han registrat tres preguntes. El secretari general del grup parlamentari del Partit Popular, Carlos Rojas, vol saber si "de veritat creu que la inflació ha començat a moderar-se", mentre que el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, preguntarà si “creu que els espanyols confien en la seua política econòmica”.

Per part d'EH-Bildu, Oskar Matute vol que Calviño avance les mesures que adoptarà el govern "per a pal·liar les conseqüències per a la ciutadania que tindrà la nova pujada de tipus, fins a l'1,25%, realitzada pel Banc Central Europeu (BCE)".

El juny Matute ja li va preguntar a Calviño per les conseqüències de la pujada de tipus i la vicepresidenta econòmica va anticipar un impacte "relativament limitat".

L’excepció ibèrica i l’eficiència de les renovables

El diputat popular Juan Diego Requena vol que Teresa Ribera explique si rectificarà "el mecanisme del límit al gas —la coneguda com a excepció ibèrica— per a evitar els seus efectes negatius", mentre que Idoia Sagastizabal, del PNB, vol conéixer les vies que contempla el govern per a "millorar la productivitat i optimitzar les energies verdes".

A més, des de Vox exigiran "mesures concretes per a solucionar la posició d'Espanya en matèria energètica i donar solució a la ruïna dels espanyols", i per a això han registrat una interpel·lació urgent que donarà lloc a una moció que es votarà en el ple de la setmana següent.

Pregunten Planas sobre la proposta de Díaz

No hi haurà cap pregunta per la vicepresidenta de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha comunicat que se n'absentarà per a assistir a la reunió dels seus homòlegs del G-20. Però sí que es parlarà de la seua proposta per a limitar el preu dels productes bàsics, ja que el PP preguntarà al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, si "considera que la proposta de la vicepresidenta segona de limitar el preu de productes al consumidor contribueix a millorar l'equilibri en la cadena alimentària?", en una pregunta dirigida pel popular Celso Luis Delgado.

Impostos i Perte del cotxe elèctric 

En matèria fiscal, Vox ha registrat una pregunta per a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per a exigir una baixada d'impostos.

Finalment, el PP dirigirà una altra interpel·lació al govern sobre els avanços en el desenvolupament del Perte del vehicle elèctric i connectat i el seu impacte en un sector estratègic per a l'economia espanyola. A conseqüència d'aquesta interpel·lació, el PP forçarà una votació sobre aquesta matèria a través d'una moció que es debatrà en el següent ple de la cambra baixa.

També et pot interessar

stats