El BCE apuja el tipus d'interés tres quarts de punt i se situa en l'1,25%, la major pujada de la història

El preu dels diners se situa en el nivell més elevat des de 2011. L'objectiu és frenar la inflació de la zona de l'euro, que es va disparar a l'agost fins al 9,1%

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, en una imatge d'arxiu
La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, en una imatge d'arxiu / Reuters

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'interés en 75 punts bàsics, la major pujada històrica, de manera que el tipus d'interés per a les operacions de refinançament se situarà en l'1,25%, mentre que la taxa de depòsit aconseguirà el 0,75% i la de facilitat de préstec, l'1,50%.

D'aquesta manera, el preu dels diners s'ha situat en el nivell més elevat des de 2011, quan el BCE va iniciar una senda d'estímuls monetaris que ha durat més d'una dècada i que va portar a situar els tipus d'interés en terreny negatiu. L'objectiu és frenar la inflació de la zona de l'euro, que es va disparar a l'agost fins al 9,1%.

Es tracta de la primera vegada en la història del BCE que es produeix una pujada tan forta del preu dels diners. L'última vegada que es va aplicar un increment similar va ser en 1999, com a part del procés de transició cap a l'adopció de l'euro. Aquest augment dels tipus d'interés afectarà directament les hipoteques que paguen els ciutadans

"D'acord amb la valoració actual, durant les següents reunions, el Consell de Govern espera apujar encara més els tipus d'interés per a suavitzar la demanda i com a protecció contra el risc d'un increment persistent de les expectatives d'inflació", ha alertat l'organisme.

L'autoritat monetària ha explicat que ha adoptat aquesta decisió i que preveu continuar pujant els tipus "perquè la inflació continua massa alta i probablement està per damunt de l'objectiu per un període ampli".

El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar un increment intertrimestral del 0,8% en el segon trimestre de 2022, una dècima més que en els tres mesos anteriors, d'acord amb les últimes dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

Respecte a la desocupació, la taxa de juliol de la zona euro, l'última disponible, es va reduir una dècima, fins al 6,6%. En el conjunt de la UE, l'atur es va situar en el 6%, també una dècima menys que al juny.

També et pot interessar

stats