La incorporació de Cantó a la llista d'Ayuso a Madrid, pendent de la junta electoral

La presidenta madrilenya assegura que encara s'està negociant l'encaix de l'exdiputat valencià en la candidatura.  

Imatge d’arxiu de Toni Cantó
Imatge d’arxiu de Toni Cantó / Arxiu

El ja exdirigent de Ciutadans a la Comunitat Valenciana Toni Cantó encadena diverses setmanes donant la sorpresa. Si fa nou dies va anunciar que dimitia de tots els seus càrrecs en el partit liderat per Inés Arrimadas per discrepàncies amb la cúpula i que deixava la política, aquest dimecres el seu nom tornava a primera plana de l'actualitat en saber-se que negociava amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso, la possibilitat d'incorporar-se com a independent a la llista del PP per a les eleccions autonòmiques del 4 de maig. 

Un fitxatge que ha creat diferències entre la direcció nacional de Pablo Casado, que va ser qui l'anuncià, i l'equip de la dirigent madrilenya, que encara busca com encaixar la figura de l'exdiputat valencià en la candidatura, segons assenyalen fonts de l'entorn de Díaz Ayuso. Hi ha moltes probabilitats, de fet, que la incorporació de Cantó acabe en mans de la junta electoral provincial. 

El motiu és que la llei electoral de Madrid estableix que perquè un candidat siga elegible, ha d'estar empadronat en algun municipi de la comunitat. A més, en un altre article indica que els candidats que no estiguen en les llistes del cens electoral vigent podran ser candidats sempre que acrediten, de manera fefaent, que reuneixen totes les condicions exigides per a ser-ho. No obstant això, la Llei Orgànica de Règim Electoral General (Loreg), norma d'àmbit nacional, afig a més, que aquest cens electoral s'ha de tancar dos mesos abans de la convocatòria d'eleccions. Ayuso va anunciar l'avançament dels comicis el passat 10 de març. Per tant, serà la junta electoral la que haurà de validar la candidatura de Cantó.

L'actor ha assegurat a À Punt que ell està empadronat en la capital espanyola, condició necessària perquè es presente a les eleccions de maig amb el PP a la Comunitat de Madrid. "Jo estic empadronat a Madrid des de fa uns dies perquè havia de vindre a treballar ací i a mi això de les llistes em sembla una cosa secundària, jo no necessite la política per a viure i ho faré des d'on puga ajudar", ha afirmat.

En tot cas, la hipotètica incorporació del també exmembre d'UPyD a les files populars està encara negociant-se, segons ha assegurat la mateixa Díaz Ayuso aquest dijous, en declaracions a Televisió Espanyola. "Estem negociant-ho i parlant-ho, i jo sóc amiga de ser molt discreta i també, per descomptat, de donar suport a totes les persones que han gestionat bé i que han estat amb mi acompanyant-me en el grup parlamentari", ha afirmat la presidenta madrilenya.

La direcció de Génova va anunciar a última hora de la vesprada de dimecres el desembarcament de Cantó en la llista d'Ayuso, en qualitat d'independent, minuts després que ell mateix fera públic que s'havia reunit amb l'equip de la presidenta. Des d'aleshores, l'exlíder de Ciutadans a la Comunitat Valenciana ha fet diverses aparicions públiques en mitjans de comunicació on ha explicat que dimecres va parlar amb Ayuso i Casado i que "tots dos" li van oferir "la possibilitat d'anar en llistes", si bé "encara" no ho han "concretat". A l'entorn de la presidenta de Madrid asseguren, no obstant això, que la conversa va ser per a sondejar fins a on comptar amb ell i que, sabent-ho, ara és Ayuso qui ha d'actuar.

En cas que prolifere la incorporació, Cantó s'unirà als set consellers de l'actual executiu autonòmic que Ayuso ja ha avançat que aniran en els primers llocs de la llista juntament amb la secretària general del PP de Madrid, Ana Camíns, i el portaveu del PP en l'Assemblea, Alfonso Serrano.

Com ha sigut la trajectòria de Toni Cantó a la Comunitat Valenciana?

També et pot interessar

stats