El govern espanyol aprova un pla d'indemnitzacions per a les víctimes d'abusos sexuals de l'Església

El full de ruta segueix les recomanacions del Defensor del Poble i inclou també un acte públic reparació a les persones afectades

Manifestació contra els abusos sexuals en l'Església catòlica a Filadèlfia
Manifestació contra els abusos sexuals en l'Església catòlica a Filadèlfia / Shutterstock

El Consell de Ministres ha aprovat este dimarts un pla de reparació que contempla indemnitzacions econòmiques per a les víctimes d'abusos sexuals de l'Església els casos en què ja hagen prescrit, així com la celebració d'un acte d'Estat de reconeixement als afectats.

El Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha elaborat el programa, que segueix les recomanacions del Defensor del Poble i porta per títol "Pla de resposta i implementació de l'informe del Defensor del Poble sobre abusos sexuals en l'àmbit de l'Església catòlica i el paper dels poders públics". Estarà vigent entre el 2024 i 2027 i el coordinarà la Direcció General de Llibertat Religiosa.

Segons ha detallat en roda de premsa el ministre Félix Bolaños, l'executiu estatal ha iniciat ja converses amb la Conferència Episcopal Espanyola perquè assumisquen la indemnització a les víctimes. "Crec que ningú entendria que l'Església no actuara com ho han fet en altres països del nostre entorn", ha dit.

El pla assumeix les directrius fixades per l'informe elaborat pel Defensor del Poble a instàncies de les Corts Generals que va ser presentat el passat 27 d'octubre. Un document que xifrava en l'1,13% de la població adulta les víctimes d'abusos en l'àmbit de l'Església, fins a 440.000 persones. "Són xifres molt altes que ens haurien d'impactar", ha assenyalat Bolaños.

El titular de Justícia ha explicat també que el pla conté cinc eixos d'actuació: reconéixer i reparar, atendre les víctimes, previndre, formar i sensibilitzar i, finalment, informar i investigar. El principal objectiu és la reparació a les víctimes d'abusos comesos en el si de l'Església catòlica que "durant dècades han sigut oblidades i arraconades" i a les quals "ningú va parar atenció".

El text recull també la creació d'una comissió integrada pels ministeris implicats en l'execució de les mesures i buscarà la participació de les víctimes i les associacions que les agrupen. A més, i tal com va avançar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el debat d'investidura, es reforçarà el marc jurídic perquè els delictes d'agressió i abusos sexuals a menors no estiguen limitats a un moment concret i que la responsabilitat civil no prescriga.

D'altra banda, s'impulsarà l'ús de les Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte per a acollir estes persones, es formarà als equips de les unitats per a atendre les víctimes d'abusos a l'Església i s'elaborarà un estudi sobre prevalença de la violència cap a la infància i l'adolescència a Espanya, impulsat pel Ministeri de la Joventut i Infància.

L'Església no accepta el pla perquè "discrimina" la majoria de les víctimes

La Conferència Episcopal Espanyola no ha tardat a respondre al govern de Sánchez. En un comunicat molt crític, ha assegurat que "no pot acceptar un pla que discrimina la majoria de les víctimes d'abusos sexuals". L'òrgan rector dels bisbes espanyols sosté que el text conegut este dimarts "parteix d'un judici condemnatori de tota l'Església, realitzat sense cap mena de garantia jurídica, un assenyalament públic i discriminatori per part de l'Estat". Critiquen per això que, com que se centra només en l'Església catòlica, el pla de l'executiu de coalició aborda únicament una part del problema. "És una anàlisi parcial i oculta un problema social d'enormes dimensions".

Amb este posicionament, adverteixen que no es poden plantejar unes mesures de reparació que, seguint l'informe del Defensor del Poble, deixarien fora nou de cada deu víctimes. És a dir, aquelles que han tingut lloc fora de l'àmbit eclesial. Critiquen també que la regulació qüestiona el principi d'igualtat i d'universalitat que ha de tindre tot procés que afecta drets fonamentals i destaquen que l'Església "va per davant" en l'acolliment de les víctimes, en la formació per a la prevenció i en la reparació.

També et pot interessar

stats