L’Església prepara un pla amb indemnitzacions per a les víctimes d’abusos

Des de la Conferència Episcopal Espanyola afigen que té intenció de reparar els danys, tant dels casos amb sentència com dels que no tenen resolució judicial

Diversos membres de la cúpula de l’Església Catòlica en l’assemblea celebrada dilluns a Madrid
Diversos membres de la cúpula de l’Església catòlica en l’assemblea celebrada dilluns a Madrid / Aitor Martín (Efe)

Un pla de reparació integral de les víctimes d'abusos sexuals per part dels membres de l'Església que contempla indemnitzacions econòmiques. Així ho ha anunciat el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, César García Magán.

El representant de l’Església catòlica ha assenyalat que la institució repararà sempre les víctimes d'abusos, tant si hi ha sentència judicial com si no n'hi ha, bé perquè l'abusador ha mort o perquè el cas ha prescrit. En aquestes situacions, l'Església estudiarà cas a cas i "si hi ha una convicció moral que hi ha hagut abús sexual", determinarà la indemnització a la víctima.

Quant a la quantia de les indemnitzacions, García Magán ha dit que la Conferència Episcopal encara no ha calculat un fons i ha explicat que si existeix una sentència judicial, aquesta establirà la quantitat a pagar. En canvi, el que sí que ha indicat és qui assumirà el pagament: serà qui ho ha provocat o, si és el cas, les institucions implicades (diòcesis o instituts de vida consagrada) però, "en principi", la Conferència Episcopal no.

D'aquesta manera, l'Església es desvincula del fons de reparació proposat pel Defensor del Poble en el seu informe sobre la pederàstia a l'Església, tal com ja van advertir en el seu moment. "El que diem és que si es crea un fons per a totes les víctimes, participarem, però si és només per a les víctimes de l'Església, el gestionarem nosaltres", ha subratllat el portaveu dels bisbes.

Així, durant aquesta setmana de reunió de l'assemblea plenària, els bisbes han aprovat per unanimitat l'itinerari de treball que ha presentat el servei de coordinació de les Oficines de Protecció als Menors, que té tres línies d'actuació: l'atenció a les víctimes, la prevenció i la reparació integral, que inclou totes les perspectives, des de la psicològica a l'espiritual i també l'econòmica.

Ara per ara, no hi ha termini per a la posada en marxa d'aquest pla, que es farà "al més prompte possible", segons s'ha compromés García Magán. D'altra banda, els bisbes han aprovat també un missatge centrat en les víctimes, a les quals demanen perdó de manera "explícita, clara i directa".

Aquest anunci es produeix pocs dies abans de la reunió de tots els bisbes de la CEE amb el papa Francesc a Roma, una reunió que, com insisteixen els prelats, té per objecte conéixer el resultat de la visita als seminaris. "És un fet singular i no ocorre tots els dies que el papa convoque a un episcopat, però el cardenal Omella ha estat recentment a Roma i li han ratificat que (la reunió) és per al tema del seminari", ha subratllat.

També et pot interessar

stats