El govern espanyol aprova la reforma laboral per un vot per error del PP

L'ajustada votació ha sumat 166 vots presencials i nou telemàtics a favor, i 169 més cinc de manera remota en contra

Aplaudiments, durant el ple del Congrés d'aquest dijous, a les paraules de Yolanda Díaz
Aplaudiments, durant el ple del Congrés d'aquest dijous, a les paraules de Yolanda Díaz / À Punt NTC
03 de febrer 2022 - 18:51

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous el reial decret sobre la reforma laboral, amb 175 vots a favor i 174 en contra. Un sol vot ha fet témer fins a última hora al govern espanyol per l'èxit de la iniciativa, però finalment ha quedat aprovada gràcies al vot telemàtic d'un diputat del PP que, segons el seu partit, ha patit una "errada tècnica" que ha fet que el vot es comptabilitzara com a positiu, malgrat que ell havia votat negatiu des de casa.

Aquesta és una reforma polèmica, que modifica el text que va aprovar en 2012 el PP, i que rep la llum verda després de mesos de negociacions i de tindre l'acord de sindicats i també de la patronal. El debat ha sigut intens i ha estat ple de frases tretes de l'hemeroteca de governs anteriors.

La reforma ha separat per primera vegada la coalició de govern dels altres partits que donaren suport a la seua investidura (principalment ERC i EH Bildu) i s'ha aprovat gràcies als vots favorables del PDeCAT. També han fet costat a la nova regulació que pretén reduir la temporalitat a Espanya Ciutadans, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canàries, Terol Existeix i el PRC. Per contra, s'hi han oposat el PP, Vox, ERC, el PNB, Junts, EH Bildu, el BNG, la CUP, Fòrum Astúries i l'exdiputat de Cs Pablo Cambronero. Els dos diputats de la UPN han votat en contra finalment.

La sorpresa ha arribat d'un vot telemàtic a favor d'un diputat del PP. Segons ha informat després de la votació la portaveu popular, Cuca Gamarra, es tracta del diputat extremeny Alberto Casero, que havia demanat el vot telemàticament. Segons ha detallat, Casero ha votat a favor per un problema tècnic i ha acudit al ple a votar presencialment, però ja no l'han deixat. Gamarra ha assegurat que la convalidació del decret llei només ha sigut possible perquè s'ha comptabilitzat un vot amb el sentit contrari al que s'ha emés i ha demanat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que rectifique aquest vot perquè comptabilitzar-lo com un sí quan s'ha emés com un no vulnera l'article 23 de la Constitució. Actualment el secretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, està reunit amb Batet.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha arribat a dir en un primer moment que la reforma havia sigut derogada, i tot seguit han esclatat els aplaudiments en la bancada popular, que juntament amb els diputats de Vox s'han alçat a aplaudir. Però alguns segons més tard, els serveis jurídics de la cambra li han aclarit que, realment, els vots a favor eren més que els vots en contra, i s'anunciava la convalidació de la reforma. Això ha provocat una reacció similar en les bancades del PSOE i Unides Podem, que han acabat corejant "Sí que es pot!".

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha agraït la seua posició als partits que finalment han aprovat la reforma. I ha remarcat els mesos de negociacions i treball. "Açò és la política, cuidar-se, arribar a acords, encara que u de vegades no aconseguisca tots els seus objectius", ha emfatitzat durant la intervenció al Congrés. Díaz ha remarcat que cada pas en favor dels treballadors mereix un vot favorable i ha dit no trobar cap argument que justifique els vots en contra, en una clara però implícita referència a la posició d'ERC i d'EH Bildu. I ha lamentat que la "norma més important de la legislatura", la de la reforma laboral, se substancie en debats "superficials, en el camp de les rivalitats partidistes".

No ha sigut l'únic retret al vot en contra dels partits com ERC i EH Bildu. En la intervenció, la diputada socialista Esther Peña Camarero ha posat exemples de com treballadores de Barcelona o de Cadis es veuran beneficiades per la reforma, malgrat l'oposició de partits d'esquerra. Ha arribat a parlar de "traïció" als treballadors i treballadores.

El PP, per la seua banda, ha acusat el govern espanyol d'augmentar les subvencions als sindicats. En opinió de la portaveu del PP, Concepción Gamarra, la reforma no presta atenció a la productivitat i a la competitivitat. Gamarra també ha avançat que, en cas d'arribar al govern espanyol, el PP abordarà una nova reforma amb una reducció de contractes "més ambiciosa" i, a més, una reforma del mecanisme de l'acomiadament a través de l'anomenada motxilla austríaca, proposta que els populars han decidit impulsar a través d'una proposició de llei en el Congrés.

El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha lamentat la falta de diàleg al si del Congrés, "un perillós precedent" que el seu partit no acceptarà i ha defés que aquesta no és la reforma promesa sinó un "retoc". Rufián ha assegurat que acomiadar un treballador ara costa el mateix amb aquesta reforma que en l'anterior, i ha lamentat que no s'haja recuperat "una indemnització justa", com van prometre i com havia demanat ERC. "Esquerra Republicana no està demanant al govern que complisca les promeses i el programa electoral d'ERC, sinó simplement que complisca les seues promeses i el seu programa", ha reblat en la intervenció.

UPN exigeix als seus diputats que entreguen les actes

La direcció d’UPN ha demanat als seus dos diputats al Congrés, Sergio Sayas i Carlos García Adanero, que entreguen les seues actes de diputats després que hagen votat en contra de l’aprovació del decret llei.

“Sergio Sayas i Carlos García Adanero han pres la decisió en contra de la decisió dels òrgans del partit”, han assenyalat des de la direcció regionalista en un comunicat. Una decisió que, a més, consideren que s'ha pres “enganyant-los” perquè havien manifestat prèviament de manera pública que anaven a acceptar la disciplina de vot.

Des de la formació regionalista s'ha demanat també disculpes al PSOE i al PSN: “El que ha passat hui no representa UPN, un partit de paraula, de valors i de principis”, han remarcat. 

També et pot interessar

stats