Nova reforma laboral: un acord in extremis a l'espera del vistiplau d'Europa

Reduir el treball temporal a Espanya, que supera el 25% dels contractes, és el principal objectiu de la reforma que han segellat els agents socials i el govern espanyol

Treballadores amb mascareta
Treballadores amb mascareta / Arxiu

L'acord per a reformar el mercat laboral espanyol, el primer en quaranta anys que compta amb el suport de la patronal i els sindicats, s'aprovarà en el Consell de Ministres de dimarts que ve. In extremis, però dins del termini marcat per Brussel·les. La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, confia que Europa done el vistiplau al text, un ok que resulta imprescindible per a l'arribada dels fons de recuperació compromesos. 

Reduir la temporalitat a Espanya, que supera el 25% dels contractes, és el principal objectiu de la reforma laboral que han segellat els agents socials. També consolida els ERTO com a fórmula d'evitar acomiadaments en situacions de crisi, i reequilibra el poder de treballadors i empresaris en la negociació col·lectiva. 

Canvis importants, però que no deroguen la llei vigent, com demanava la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, sinó que la modernitzen, que era el que defenia la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. Hui les dos han llevat importància al matís.

Segons Díaz, la llei laboral, que va impulsar el PP, "tècnicament no podia ser derogada" perquè "deixaria sense matalaf jurídic els treballadors i treballadores", però s'ha pogut modificar substancialment en els punts que s'havien estipulat en l'acord de goverrn entre el PSOE i Unides Podem. 

"M'atrevisc a dir que és una reforma de calat que canvia el paradigma de les relacions laborals en aquest país i per això s'explica que hàgem estat nou mesos treballant, ha explicat Díaz a RNE, un esforç en què "tot el govern ha estat alineat" en un mateix objectiu, ha apuntat en una altra entrevista Calviño. Considera la ministra d'Economia que els efectes de l'acord començaran a notar-se el pròxim any, sobretot pel que fa a l'índex temporalitat, ja que la nova reforma converteix el contracte indefinit com l'habitual

UGT i CCOO han qualificat l'acord d'històric. Aporta, asseguren, estabilitat al mercat laboral i a la negociació col·lectiva. 

"No hi ha cap argument objectiu que puga esgrimir una formació política davant la contundència d'un acord en què es troben l'empresariat i els sindicats", ha explicat el secretari general d'UGT Pepe Álvarez, en referència al rebuig del PP a la reforma. 

Per al president de la patronal valenciana i vicepresident de la CEOE, Salvador Navarro, en l'acord han guanyat totes les parts i això aporta "certesa a un país que n'està necessitat".

D'altra banda, el sindicat Intersindical Valenciana considera que, encara sense haver estudiat el text definitiu en detall, una primera revisió de l’esborrany indica clarament que no es recuperen drets laborals vitals destrossats en les reformes laborals de 2010 (del govern de Zapatero) i del 2012 (del govern de Rajoy), explica la seua portaveu Beatriu Cardona, ja que no es modifica la part "més lesiva i agressiva" de la reforma del PP, que va facilitar i abaratir l’acomiadament reduint-lo a la meitat (de 42 a 24 mesos) i retallant de 45 a 33 dies en cas que fora improcedent.

També et pot interessar

stats