La Generalitat presenta el recurs en defensa del transvasament Tajo-Segura

Ximo Puig manté que Puig defensarà "els interessos dels regants de la Comunitat Valenciana sense exageracions ni guerres"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dimecres / À Punt
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de març 2023 - 12:51 Actualitzat: 22 de març 2023 - 15:42

La Generalitat ha presentat aquest dimecres el recurs en defensa del transvasament Tajo-Segura davant el Tribunal Suprem, en el qual sol·licita com a mesura cautelar la suspensió de l'escalonament dels cabals ecològics previstos per a 2026 i 2027 al Tajo i que afecten aquesta infraestructura.

Així consta en el recurs contenciós administratiu presentat contra el reial decret del govern central pel qual s'aprova la revisió dels plans hidrològics de les diferents demarcacions hidrogràfiques, per no considerar "ajustada a dret" aquesta norma, que suposa una retallada del transvasament Tajo-Segura.

El recurs es dirigeix, en concret, contra la nova disposició addicional novena que afecta el futur increment escalonat dels cabals ecològics que apareixen en el Pla Hidrològic del Tajo, una decisió que per a la Generalitat és arbitrària i no es fonamenta en criteris tècnics.

"Defensarem ara i sempre els interessos dels regants de la Comunitat Valenciana", ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha destacat l'esforç fet per l'agricultura valenciana en modernització, en reutilització i en l'ús responsable de l'aigua.

Després de la seua reunió amb el sector tauleller a Castelló, Puig ha assenyalat que aquest dimecres, precisament en el dia de l'aigua, es presenta aquest recurs "en aquelles parts que són lesives als interessos de la Comunitat Valenciana", i ha assenyalat sobre aquest tema que la "defensa de l'aigua per sempre és un element clau de la nostra economia".

Ha afirmat que en la Comunitat Valenciana "s'ha fet un gran esforç durant anys, per part dels sectors econòmics —fonamentalment l'agricultura— per modernitzar els regs i avançar en un consum responsable".

També "s'ha avançat en inversions en depuració, reutilització i ara també en dessalinització", ha afegit el president, qui ha dit que són conscients que cal "generar un marc en el qual hi haja aigua per sempre, segura, que done certitud a l'agricultura”.

Segons el parer de Puig, en el reial decret del Govern "hi ha una sèrie d'assumptes que són francament lesius, sobretot en el que té a veure amb la clàusula novena, perquè no entenen una actualització, que seria el raonable".

La Generalitat tindrà una "estratègia clara" acordada amb els regants del sud de la Comunitat Valenciana en una doble direcció. D'una banda, defensar en l'àmbit jurídic que el transvasament "és irrenunciable", i mantindre el diàleg a través de comissió de seguiment.

D'aquesta manera, ha agregat, "intentarem convéncer i aplicar les mesures positives quant a les inversions que existeixen en el reial decret, que significaran una millora substancial per al Tajo i per a la conca del Segura".

Una estratègia que es desenvoluparà, ha dit, "sense fer exageracions ni guerres de l'aigua que només produeixen fang i fractura", encara que ha insistit que defensaran "ara i sempre els interessos dels regants de la Comunitat Valenciana".

Elx també anuncia recurs

Aquest dimecres, a més, l'alcalde d'Elx (Baix Vinalopó), Carlos González, ha anunciat que la junta de govern presentarà un recurs contenciós administratiu contra el decret del govern que augmenta el cabal ecològic del transvasament Tajo-Segura i "perjudica els interessos dels agricultors il·licitans". Al mateix temps, ha mostrat el seu suport a les accions judicials de la Generalitat.

"Vull fer una valoració molt positiva de la decisió adoptada per la Generalitat de recórrer al reial decret que imposa un cabal ecològic que és negatiu per als interessos del Baix Vinalopó i del Baix Segura, per a la defensa del Camp d'Elx i de l'agricultura valenciana en general", ha ressaltat González.

També et pot interessar

stats