La Generalitat compensarà els danys causats per l'última DANA en una cinquantena de municipis

La consellera Gabriela Bravo anuncia que demanarà a l'executiu estatal la declaració de zona catastròfica en les comarques afectades

La consellera Gabriela Bravo, aquest dimarts reunida amb alcaldes i alcaldesses de municipis afectats per la DANA
La consellera Gabriela Bravo, aquest dimarts, reunida amb alcaldes i alcaldesses de municipis afectats per la DANA / Generalitat

La Generalitat indemnitzarà els més de cinquanta municipis afectats pel temporal de fortes pluges que ha agranat la Comunitat Valenciana durant l'últim cap de setmana. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha mantingut una reunió aquest dimarts amb els alcaldes i alcaldesses per a informar-los sobre el procediment a través del qual hauran de sol·licitar les ajudes i ha confirmat que el ple del Consell aprovarà divendres l'acord necessari per a activar-les. 

A més, ha avançat que el govern autonòmic sol·licitarà a l'executiu estatal la declaració de zona catastròfica per a les comarques que han patit danys, fonamentalment l'Horta, el Camp de Túria, la Plana Baixa, els Ports i el Baix Maestrat. Més d'una vintena de municipis corresponen a la província de València i almenys 26 s'ubiquen a la de Castelló. 

Durant la trobada, Bravo ha traslladat als regidors i regidores el “suport total” del Consell per a pal·liar “en el menor temps possible” els efectes del temporal sobre les poblacions. “La Generalitat ja està executant les actuacions d'urgència per a restablir els desperfectes en infraestructures i béns públics, la reparació immediata dels quals és necessària per a recuperar la normalitat”, ha indicat.

Segons ha explicat la consellera, els municipis disposaran d'un termini de trenta dies per a presentar les memòries econòmiques i les estimacions de danys des de la publicació de l'acord del Consell. Les ajudes, que podran compatibilitzar-se amb les rebudes des d'altres administracions (per exemple, diputacions o govern espanyol) es destinaran fonamentalment a sufragar despeses extraordinàries que els consistoris hagen hagut d'assumir durant els dies d'emergència per a ajudar a la ciutadania, mantindre serveis públics o facilitar el trànsit pel carrer i l'accés a les vivendes. També podran cobrir totes les despeses de reparacions en béns i infraestructures de titularitat pública, o inclús els aspectes de béns immobles de persones físiques que no puga assumir l'asseguradora. 

Més de 200 actuacions d'emergència

La responsable d'Interior ha posat també en valor el treball de les distintes agències que han participat en l'emergència i la implicació dels equips mobilitzats per a salvaguardar la seguretat de les persones. “Durant l'episodi de pluges s'han realitzat més de 200 actuacions dels diferents serveis de bombers, les més destacades estan relacionades amb buidatges d'aigua, caiguda de runes, cotxes parats en les vies, arbres caiguts i retirada de contenidors o sanejat de façanes”.

Segons l'últim balanç de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, des del dia 10 fins al 13 de novembre, les telefonades ateses pel 112 relacionades amb el temporal són 3.081. Es corresponen amb un total de 2.136 incidents.

També et pot interessar

stats