Les pluges beneficien el camp, però la pedra danya cultius al Camp de Túria i la Plana Baixa

Les organitzacions agràries expliquen que caldrà observar l'evolució dels cítrics perquè a l’elevada humitat dels dies anteriors se suma el ponent que començarà dilluns

Camp de cítrics després de les pluges
Camp de cítrics després de les pluges / Unió de Llauradors

La Unió de Llauradors ha informat a través d’un comunicat que la DANA amb tempestes i pedra que ha colpejat la Comunitat Valenciana els últims dies ha afectat sobretot les comarques de Camp de Túria i la Plana Baixa. En total, unes 1.300 hectàrees de cultiu, segons la Unió Llauradora. AVA estima les pèrdues en quinze milions d'euros.

La Unió ha defés que les pluges han estat en general "molt beneficioses", excepte en els llocs localment afectats. Així, encara que hi havia molta por de l’episodi de pluges, es recarregaran els aqüífers i s'estalviaran regs, que suposaran un alleujament davant l’elevat preu actual de l’electricitat. A més, l’aigua augmentarà el calibre de les produccions que estan pendents de collita, netejarà els arbres davant de possibles plagues i malalties, i servirà per a regenerar els pasts per a alimentació animal.

Sí que menciona l'impacte a la Plana Baixa, on el 10% dels cítrics s'ha vist afectat, i també els cítrics, hortalisses i caquis de Camp de Túria.

Per la seua banda, AVA-Asaja defén que les comarques més castigades pel temporal són l'Horta Nord, Camp de Túria i la Plana Baixa, i que els termes municipals de Riba-roja del Túria, Benaguasil, la Pobla de Vallbona, Bétera, Aldaia, Manises i Vilamarxant han patit les pitjors conseqüències de la DANA.

AVA també agrega que Nules, Borriana i Les Alqueries han patit una tempesta de pedra amb efectes molt negatius per als citricultors. "Hi ha camps en què la pedra ha provocat la pèrdua de tota la collita, a més de defoliació de fulles i danys en la fusta de l'arbratge, cosa que podria perjudicar la collita de la següent campanya", agrega en un comunicat.

Les dues organitzacions agràries, a més, alerten que caldrà esperar a veure l'impacte de l'excés d'humitat en els camps de cítrics i les elevades temperatures que s'esperen a partir de dilluns. Condicions que podrien ocasionar l’aparició del pixat o que s’aigualisca la fruita. 

Un camp inundat per les tempestes dels últims dies
Un camp inundat per les tempestes dels últims dies / Unió de Llauradors

Les dues organitzacions demanen a Agroseguro que agilitze el peritatge de les parcel·les afectades per les tempestes perquè les indemnitzacions arriben al més prompte possible.

També et pot interessar

stats