Es retiren els avisos per pluja després d'una DANA amb precipitacions de rècord

Les últimes precipitacions de dissabte no han sigut rellevants, segons Avamet, tot i que han deixat inundacions a Borriana, Vila-real i Llucena

Estat en què ha quedat la carretera CV-130 entre Sant Mateu i Tírig / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de novembre 2022 - 09:57 Actualitzat: 13 de novembre 2022 - 13:57

El pitjor de la DANA, que ha afectat diferents punts de la Comunitat Valenciana des de divendres, ja ha passat. Aemet ha retirat els avisos per a aquest diumenge, però les precipitacions que han caigut, especialment a l'àrea metropolitana de València, la Plana Baixa i el Baix Maestrat han sigut de rècord. També el Centre de Coordinació d'Emergències ha establit la fi de les preemergències, però manté actives les situacions d'emergència a l'Horta Sud, el Camp de Túria i la Plana Baixa.

L'aiguat que va afectar l'àrea metropolitana de València va interrompre serveis de metro i rodalies i l'activitat a l'aeroport de Manises durant quasi cinc hores. Així, la circulació de la línia 1 de metro entre Torrent i Picassent es va suspendre durant unes hores i la línia 2 entre la Pobla de Vallbona i Llíria continua sense funcionar, encara que s'ha establit un servei d'autobús. Així mateix, la línia C3 de rodalia València-Bunyol, va quedar inhabilitada per les condicions meteorològiques, però Adif ja ha restablit la circulació.

L'aeroport de València, a Manises, va ser un dels punts més afectats per la DANA. La pluja, un llamp i les inundacions a les pistes d'aterratge van obligar a desviar 10 vols i suspendre'n 28. De fet, aquesta va estar tancada des de les 9:40 hores fins a les 14:20 hores.

Però el transport públic no va ser l'únic a patir les conseqüències de la pluja. Centenars de conductors quedaren atrapats en l'A-3 i l'A-7 entre Torrent i Riba-roja de Túria, on ja se circula amb normalitat. L'última actualització de l'estat de les carreteres indica que l'única via que a hores d'ara està tallada és la comarcal d'accés a Sant Mateu, al Baix Maestrat.

A Aldaia, a l'Horta Sud, la població va estar molt pendent del barranc de la Saleta, que no podia contindre els 200 litres en 24 hores que caigueren a la població. La situació va arribar al límit i es temia el desbordament. A l'Eliana, la Pobla de Vallbona i Riba-roja de Túria la pluja va negar carreteres i, en concret, Riba-roja, va ser un dels pobles més afectats, comunicat només per la carretera que l'uneix amb Sant Antoni de Benaixeve.

Aquest diumenge, els Bombers del Consorci Provincial de València continuen atenent serveis pendents d'ahir a Alaquàs, Torrent i Paiporta, l'Eliana, la Pobla de Vallbona i els de Castelló, a Borriana i Moncofa.

Durant la vesprada continuaren les precipitacions a Borriana, Vila-real i Llucena, i en les últimes 48 hores han caigut 373 l/m² litres a Xert. Pobles com Sant Mateu, Ares del Maestrat, la Pobla de Vallbona o les Alqueries han superat els 250 l/m²; i a l'embassament de Ribesalbes, a la Plana Baixa, s'ha augmentat la solta controlada d'aigua des de les 22:00 hores de dissabte.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer informa que no hi ha incidències rellevants, tots els cabals estan sota els llindars d'avís. L'embassament d'Ulldecona està desaiguant des de vora les dues de la matinada un cabal de menys de 7 m³/s, que no representen cap risc.

Segons informa Avamet durant la nit no hi ha hagut precipitacions rellevants. Les últimes dades significatives són, a última hora de dissabte, els 58,4 l/m² caiguts a Benassal; 52,4 a les Alqueries; 41,4 a l'Alcora; 39,4 a Catí; 18,8 a la Vilavella; 18,4 a Moncofa; 18 a Serra; 17,4 a Sant Mateu; 16,6 a Onda i 12,8 a Borriana. Els bombers de Castelló han continuat treballant tota la nit resolent incidències. 

En total, el servei d'emergències 112 ha rebut més de 2.500 telefonades i ha gestionat l'actuació en vora 1.700 incidents entre divendres i dissabte.

Des de la mitjanit les telefonades relacionades amb l'episodi de pluja han sigut 46 i s'han traduït en 37 incidents.

També et pot interessar

stats