La Fiscalia Europea arxiva la investigació sobre la compra de mascaretes amb què va beneficiar-se el germà d'Ayuso

Considera que no hi ha irregularitats en el contracte adjudicat a una empresa d'un amic d'infància pel qual Tomás Díaz Ayuso va emportar-se una comissió en la primera onada de la pandèmia

Isabel Díaz Ayuso en una imatge d'arxiu
Isabel Díaz Ayuso en una imatge d'arxiu / Twitter: @IdiazAyuso

La comissió que va cobrar el germà d'Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, per intermediar en la compravenda de mascaretes per part del govern autonòmic durant la primera onada de la pandèmia quedarà finalment impune. La Fiscalia Europea contra el Frau ha decidit aquest dimarts arxivar la investigació en considerar que no hi ha indicis suficients de delicte. En un comunicat, argumenta que no pot acreditar-se que el milió i mig abonat des de l'administració regional a una empresa propietat d'un amic de la presidenta fora un preu unflat de forma irregular. És la mateixa conclusió a què va arribar la Fiscalia Anticorrupció espanyola el juny. En la pràctica, el moviment suposa donar-li la carpetada final a l'assumpte que va provocar la caiguda de Pablo Casado com a líder del Partit Popular després que ho denunciara.  

El contracte sospitós pujava a 1.512.000 euros i va ser adjudicat a dit des de la Conselleria de Sanitat madrilenya a l'empresa Priviet Sportive SL, d'un amic de Tomás Díaz Ayuso, perquè subministara 250.000 mascaretes FFP2-3. Les dues fiscalies investigaren durant mesos l'operació arran de denúncies dels partits de l'oposició al govern madrileny per presumpta malversació de fons europeus.  

Al principi, l'administració Díaz Ayuso va negar que hi haguera qualsevol mena d'irregularitat, però va acabar reconeixent que el seu germà va embutxacar-se 283.000 euros per les gestions realitzades. La presidenta madrilenya insistia que tot era legal. En una entrevista a l'emissora de ràdio Cope, Casado va qualificar directament la quantitat de "comissió". "No s'entén que quan morien milers de persones aprofites per a fer un contracte amb la teua germana", va criticar públicament l'aleshores dirigent del PP. 

Ara, la Fiscalia europea ha arxivat el cas perquè "no ha quedat acreditat que el preu abonat per les mascaretes fora desproporcionat atesa la qualitat del material oferit i entregat ni que haguera patit un increment indegut derivat de la intervenció de persones alienes a l'empresa. Finalment, ha quedat acreditat que el transport el va abonar l'empresa adjudicatària i no la Comunitat de Madrid".

També et pot interessar

stats