El fiscal d'Imelsa: "El PP de València va cometre frau en les eleccions de 2007, 2011 i 2015"

Anticorrupció insisteix a situar l'exvicealcalde Alfonso Grau en el centre d'una presumpta operativa de captació irregular de fons amb què suposadament el PP de València va concórrer dopat a convocatòries electorals

L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau (PP), en una imatge d'arxiu
L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau (PP), en una imatge d'arxiu / Europa Press

"Tot acte de corrupció suposa un gran retret ètic i moral perquè és una fallida a la societat i, quan els polítics es presenten a les eleccions com a paradigmes de la transparència i cometen frau en les eleccions, el retret és major". Així ha començat el fiscal Anticorrupció el seu informe per la peça A del cas Imelsa i ha insistit en frau electoral del grup municipal del PP de València en 2007 i 2011. També ha situat l'exvicealcalde de la ciutat Alfonso Grau i a l'exsecretària del PP a l'Ajuntament Mari Carmen García Fuster com a "pedra angular" de les irregularitats.

El fiscal s'ha pronunciat així en la penúltima sessió del juí per la peça A d'Imelsa, que investiga el presumpte finançament irregular en les campanyes electorals del PP de València en 2007 i 2011 a través de donacions i pagaments d'empreses. En la sessió anterior va elevar a nou anys i dos mesos la petició de presó a Grau, després d'atribuir-li un delicte de falsedat continuada. El mateix va demanar per a l'exdirector de la Fundació Turisme València, José Salinas; i l'exedil i exresponsable del Centre d'Estratègies i Desenvolupament (CEiD) Juan Eduardo Santón, per als quals demana cinc anys de presó. Per a la quarta acusada, García Fuster, en reclama un any per un delicte de suborn.

En l'exposició de l'informe de conclusions, el fiscal ha insistit en l'acusació inicial. "El PP de València va cometre en les eleccions de 2007, de 2011 i, en grau més baix, de 2015, frau electoral perquè va incrementar el seu pressupost per a les eleccions mitjançant uns diners irregularment obtinguts", ha afirmat el representant del ministeri públic.

Considera acreditat que el PP va obtindre diners "irregulars" de quatre formes diferents: de diners aportats per fundacions i entitats municipals; d'empreses valencianes i una societat fantasma; d'ingressos en efectiu (que consten, per exemple, en el Llibre Major de Laterne, l'empresa que va fer campanya electoral de 2007); i bitllets de 500 euros que va entregar Grau l'exassessor Jesús Gordillo. Gordillo se'n va desdir en el juí de la versió que va traslladar en la fase d'investigació, per la qual cosa està pendent d'una acusació per fals testimoni.

Anticorrupció continua parlant "d'irregularitats" en la campana de 2015 malgrat que va ser arxivada per l'Audiència de València. El PP i vora mig centenar de regidors i assessors del grup municipal popular en temps de Rita Barberà van quedar exonerats de les acusacions de blanqueig, després que el tribunal considerara que no es podia demostrar la intenció dels acusats de netejar diners de la caixa B dels populars amb les transferències bancàries que hi feren a un compte del partit. Tanmateix, el fiscal ha insistit a afirmar que "tant en les eleccions de 2007 com en la de 2011 i 2015 el PP posava en joc una maquinària per a contrarestar l'efecte dels restants partits polítics i partia amb un avantatge fonamentalment econòmic".

També et pot interessar

stats