Enric Morera (Compromís): "El ministre Óscar Puente ens ha enganyat"

El senador carrega contra el ministre de Transports pels obstacles contra al tren de la costa i el suport a l'ampliació del port de València, lamenta el pes escàs del poder valencià a Madrid i assegura que el Consell de PP i Vox és la riota d'Espanya

El senador de Compromís, Enric Morera / À Punt NTC

La topada del senador de Compromís Enric Morera amb el ministre de Transports i Mobilitat Óscar Puente a la cambra alta, al voltant del tren de la costa per a unir la Safor amb la Marina, ha deixat ferides que continuen obertes. Morera ha insistit a acusar Puente d'haver "enganyat als valencians" per negar la viabilitat d'una connexió ferroviària "factible", amb traçat planificat i previsió pressupostària. "Óscar Puente enganya el poble valencià. Este ministre ens ha enganyat. Estem farts que ens enganyen", ha dit el senador en Les notícies del matí. "Per a mi ha perdut tota la confiança, les relacions amb este ministre estan trencades, no pot ser que des de Madrid es dissenye el futur ferroviari del poble valencià, o inversions inferiors a les que ens toquen", ha manifestat.

Al Senat, després de la batussa, Morera va dir que Compromís donava per trencades les relacions amb el PSOE. El senador ha matisat hui que parlava "des del seu punt de vista, en un moment concret". "En una resposta parlamentària em va enganyar, amb qui es pensa que està parlant? Compromís li va votar la investidura (...) Una cosa és que tinga una activitat tuitera, que faça el que li done la gana, però no pot riure's d'esta manera del poble valencià. Els valencians tenim més dignitat. Compromís prendrà les decisions que considere, però així no anem bé", ha advertit.

No pesem res en la política espanyola, i em sap greu dir-ho. El nostre poder és inexistent

El senador de Compromís també ha retret Puente el brindis amb president de la Generalitat, Carlos Mazón i la presidenta de l'Autoritat Portuària de València, Mar Chao, per a celebrar el vistiplau del Consell de Ministres a l'aprovació de l'ampliació del moll nord del port, a la qual s'oposa la formació valencianista i la plataforma Comissió Ciutat-Port. "No vam votar la investidura a Sánchez perquè tinga ministres que pacten amb qui està en contra dels nostres interessos", ha criticat Morera, que ha acusat el ministre de "cometre una il·legalitat". Empara esta afirmació en la resolució del TSJ de Madrid, que determina que l'APV no és l'òrgan competent per a valorar si cal una nova declaració d'impacte ambiental, sinó Ports de l'Estat.

Óscar Puente enganya el poble valencià. Este ministre ens ha enganyat

Per al senador valencià, estos episodis són una mostra del poc pes que té el poder valencià a Madrid. "Eixa és la realitat que tenim, no pesem res en la política espanyola, i em sap greu dir-ho, és inexistent", ha dit Morera, que considera que la Comunitat Valenciana és "la burla d'Espanya" pel govern de PP i Vox. "Es riuen de Mazón en el mateix PP. Un senador popular em va dir: 'Eixe és un venedor de mantes' i li vaig haver de parar els peus. És la imatge que tenen de nosaltres i a mi em dol, perquè tot i la discrepància és el meu president i vull que la presidència projecte una imatge de dignitat", ha dit.

Lamenta Morera la falta de conquestes "per al poble valencià" que, de moment, ha tingut l'associació de Compromís amb Sumar, malgrat que la plataforma forme coalició de govern amb el PSOE, un fet que atribueix a la falta de pressupostos, prorrogats per la inestabilitat de la relació amb els nacionalistes catalans. "És evident que Compromís té el pes que té. Si en tinguérem més, es riurien menys de nosaltres", ha manifestat el senador, que confia que la situació es corregirà al llarg d'una legislatura que preveu llarga. L'únic "rèdit" del suport al PSOE, ha destacat, ha sigut haver impedit per a Espanya "el govern insolvent i involucionista que tenim a Comunitat Valenciana".

Es riuen de Mazón en el mateix PP i a mi em dol perquè, tot i la discrepància, és el meu president

En la seua lectura de la relació amb Sumar, situa Compromís fora del govern, malgrat la integració en este de la plataforma de Yolanda Díaz, on la formació valencianista participa amb dos diputats al Congrés. "No formem part de cap govern, li hem donat suport i hem votat a favor de la investidura, però no estem en el govern de Sánchez. Sumar, sí. Cap membre de Compromís està en el govern central. Una cosa és estar en el govern i una altra, en les coalicions electorals amb el grup parlamentari que li dona suport", ha dit.

També s'ha mostrat crític amb el paper del Senat, que considera que té merescuda la fama de "cementeri d'elefants". "És una institució que ningú no sap per a què aprofita, els constitucionalistes mateixos han admés que no sabien què fer amb ella. I podria fer molt, però el PP l'ha posada al servei de la seua política de partit. Estem assistint a la perversió d'una institució que podia ser important. Ara no ho és", ha dit.

El PP ha convertit el Senat en una burla

Malgrat considerar que "el PP ha convertit el Senat en una burla", ha celebrat el suport dels populars a la proposta que Compromís ha presentat en la comissió d'Agricultura per a millor la protecció sobre l'arròs valencià. L'acord es traduirà en una moció que instarà el ministre Luis Planas a defensar a Brussel·les que frene les importacions d'arròs amb tractaments fitosanitaris prohibits i que clarifique l'origen en l'etiquetatge.

Des d'esta flexibilitat per a l'acord amb els contraris, en favor d'interessos compartits, ha criticat la posició del PSPV de negar-se a pactar amb els populars mentre continuen aliats amb Vox. Els socialistes valencians es van desmarcar esta setmana de la proposta de Compromís per a demanar l'estat un fons d'anivellament que compense l'infrafinançament, mentre no s'aprove el nou model de repartiment de fons entre les autonomies; una iniciativa que ha tirat avant amb el suport del PP. "Em dol la posició del PSOE. No és una decisió encertada de la ministra Diana Morant", ha dit Morera, que ha retret els socialistes valencians la dependència de Madrid. "El PSPV ha de ser més valencià que de partit i no tan submís del govern central", ha manifestat.

Sabem guanyar i guanyarem les eleccions. Oltra és un actiu i tornarà amb força

En clau de partit, ha subratllat la necessitat de canvis en Compromís, on ha anticipat "un futur molt gran" per a l'exvicepresidenta Mónica Oltra. "Hem de millorar l'instrument, que va nàixer com un espai de progrés, i actualitzar-lo amb el temps en què vivim (...) Hem de sumar i cooperar amb més gent per a derrotar la coalició del PP i Vox. Este govern està deixant arrere molta gent i el poble valencià ja ho està veient. Sabem guanyar i tornarem a guanyar les eleccions. Tornarem amb força", ha anticipat Morera. En l'equació per a la victòria situa Oltra, que considera que manté intacta el seu "bagatge i credibilitat" per l'arxiu (contra el qual ha recorregut l'acusació) de la causa que la investigava pels abusos de l'exmarit a una menor tutelada. "És un dels actius i tornarà amb força, clar que sí", ha anticipat.

Espere prou del recurs al Constitucional pel dret civil valencià

Morera també ha parlat de la recuperació del dret civil, frustrada per l'oposició del PSOE i el PP a tramitar la moció que demanava rehabilitar la competència valenciana aprofitant la reforma de l'article 49 de la Constitució espanyola. El senador s'ha mostrat esperançat que prospere el recurs d'empara que ha presentat al Tribunal Constitucional contra la inadmissió de la moció en la mesa de la cambra alta. L'argumentari jurídic l'ha elaborat el reputat catedràtic Paco Blasco, que participa en l'associació de Juristes Valencians, la qual ha liderat la iniciativa des de la societat civil. "Hi espere prou, estic confiant que puguem recuperar un dret que teníem, però que per un recurs de Zapatero el vam perdre. És indignant. És el que veus a Madrid, que no ens tenen gens en consideració", ha explicat el senador en el temps de tertúlia del matinal d'À Punt.

També et pot interessar

stats