Les Corts demanen que es millore la progressivitat a través d'una reforma fiscal

El ple únicament ha aprovat les dotze propostes presentades conjuntament pel PSPV, Compromís i Unides Podem

Els diputats escolten la intervenció de Puig, qui intervé des de la palestra, en el debat de política general d'aquest dimarts
Imatge d'arxiu del ple de les Corts / Corts Valencianes

El ple de les Corts ha aprovat, amb els vots del Botànic i l'abstenció del PP, que el Consell millore la progressivitat del sistema tributari valencià a través d'una reforma fiscal que beneficie les famílies amb rendes mitjanes i baixes, mentre que Ciutadans i Vox han votat en contra.

El debat sobre l'estat de la Comunitat ha debatut i votat aquest dijous, en la segona jornada, les propostes presentades pels grups, de les quals únicament s'han aprovat les dotze presentades de manera conjunta pel PSPV, Compromís i Unides Podem.

Confrontació del model fiscal

Les bancades de l'esquerra i de la dreta de l'hemicicle han confrontat el seu model de política fiscal: el Botànic ha defés una baixada selectiva d'impostos, dirigida a les rendes més baixes i les classes treballadores, i l'oposició ha advocat per una baixada generalitzada.

El diputat del PP Rubén Ibáñez ha retret al Botànic que haja sigut "incapaç" de plasmar en una proposta el detall de la rebaixa fiscal anunciada dimarts pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per la qual cosa l'ha qualificada "d’inexistent".

Per contra, el socialista José Muñoz ha qualificat "d’injusta" la proposta fiscal dels populars, perquè afecta el 0,2% de la ciutadania, mentre que la del Botànic repercutirà en el 97,4% dels valencians, i ha asseverat que la "recepta" del PP és "baixada massiva d'impostos i pitjor estat del benestar".

Des de Ciutadans, Tony Woodward ha criticat la "tacanyeria" en el fons i en les formes de la reforma anunciada per Puig, i ha defés que es deflacte la tarifa de l'IRPF autonòmic un 6,7%.

Des de Vox han reclamat una rebaixa "radical" d'impostos que vaja acompanyada de la reducció de la despesa, com reduir a 66 el nombre de diputats, davant del que Unides Podem ha defés que hi haja "justícia fiscal i social".

Els socis de govern del PSPV, Compromís i Unides Podem, han insistit que la reforma no està encara tancada en el si del Consell i ha de millorar la progressivitat i no suposar una reducció dels ingressos de l'administració autonòmica, perquè no afecte els serveis públics.

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha assenyalat que la reforma "no està finalitzada", i quan veja la llum "ho farà de la mà de tot el Botànic", mentre que Unides Podem ha demanat "completar" la reforma perquè no minven els ingressos.

També et pot interessar

stats