El Constitucional rebutja per unanimitat la petició del PSOE de revisar 30.000 vots nuls a Madrid

El tribunal de garanties adopta el criteri de la Fiscalia per a desestimar el recurs dels socialistes, que es queden sense opció de recuperar un escó vital per a la investidura de Pedro Sánchez

Imatge d'arxiu de l'edifici del Tribunal Constitucional
Imatge d'arxiu de l'edifici del Tribunal Constitucional / Europa Press

El Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat el recurs d'empara presentat pel PSOE contra la sentència del Suprem que desestimava revisar tots els vots nuls de les eleccions generals del passat 23 de juliol en la circumscripció de Madrid. Aquest grapat de 30.302 paperetes anul·lades en l'escrutini definitiu, que incorporava també el vot procedent de l'exterior, va ser clau perquè la batalla per l'últim escó s'inclinara finalment a favor del PP després d'arrabassar-los-el als socialistes. El popular Carlos García Adanero va ser l'últim diputat electe a Madrid. Ara, es tanca la porta al recompte amb què els de Pedro Sánchez pretenien aconseguir un seient més en el Congrés per a necessitar només l'abstenció —en lloc del vot favorable— de Junts perquè l'aspirant socialista puga quedar investit com a president del govern espanyol.

Fonts jurídiques han informat que la sala segona del tribunal de garanties reunida d'urgència a les 9:00 hores d'aquest dimarts, ha secundat la ponència de la magistrada progressista Laura Díez, que proposava desestimar la impugnació socialista. La decisió suposa també adherir-se al criteri defensat la vespra pel fiscal en cap del TC, Pedro Crespo, partidari de rebutjar la sol·licitud en considerar que no existeix un dret a sol·licitar el recompte dels vots nuls "basat en la mera voluntat".

En la mateixa línia s'ha expressat el magistrat conservador Enrique Arnaldo en un vot particular, així com altres veus de l'òrgan garant de la Constitució consultades per Europa Press que advertien del precedent perillós que suposava permetre revisions electorals a capritx de les parts sense que hi haja indicis d'irregularitats.

La decisió adoptada hui contrasta amb la del passat 5 de setembre, quan la majoria progressista d'aquesta mateixa sala —de quatre a dos conservadors— va acordar admetre a tràmit l'empara electoral, en base també a una ponència de la progressista Laura Díez. Es dona la circumstància que el PP va recusar aquesta magistrada al·legant que el fet que haguera exercit un càrrec en la Moncloa li impedia ser imparcial en aquest assumpte, si bé la sala segona va rebutjar per unanimitat l'acció.

Clau en la investidura

Les paperetes nul·les que ara demanaven revisar van permetre proclamar al candidat popular Carlos García Adanero diputat electe, "retallant" així la possibilitat que el socialista Javier Rodríguez Palacios aconseguira l'escó, segons al·lega el PSOE. Si hagueren aquest últim parlamentari, Pedro Sánchez tindria més fàcil una hipotètica investidura, perquè ja no necessitaria el vot a favor de Junts, sinó que seria suficient amb una abstenció del partit de Carles Puigdemont. Aquesta possibilitat ara ha quedat descartada amb la negativa del TC.

El PSOE va acudir al Constitucional després que el TS considerara que "la mera diferència numèrica en els resultats que s'addueixen en aquest cas (1.200 vots) no és base suficient per a la revisió". Els magistrats van entendre que els socialistes no complien amb els requisits fixats per l'òrgan de garanties perquè no s'havien aportat "dades aritmètiques o càlculs estadístics solvents que permeten verificar, ni tan sols hipotèticament, la rellevància de la revisió de vot en el resultat final i en l'atribució de l'escó controvertit". El Suprem, en contra del criteri de la Fiscalia, va recalcar que no podia acceptar-se que en aquest cas "el simple ajust del resultat" exigira la "fiscalització o comprovació de l'actuació de cada mesa electoral en la comesa de les seues funcions".

També et pot interessar

stats