El PSOE perd un escó després del recompte del CERA i necessitarà el sí de Junts

El recompte dels vots de l’estranger atorga l'últim escó per Madrid al PP

Recompte de vots de l'estranger dels darrers comicis generals
Recompte de vots de l'estranger dels darrers comicis generals / Miquel À. Borràs (Efe)

El PSOE ha reconegut la pèrdua d'un escó per Madrid després del recompte dels vots del Cens de Residents Absents a l'Estranger (CERA), per la qual cosa els socialistes necessitaran el sí de Junts perquè Pedro Sánchez torne a ser investit president del govern espanyol.

A l’espera de confirmació oficial de les dades, que es donaran a conéixer aquest dissabte quan es firmen les actes de l'escrutini, el PSOE ha assumit el “possible canvi” d'un escó a Madrid, encara que les mateixes fonts insisteixen que “no modifica la situació per a formar majories” i recaurà en Junts la decisió de si “uneix les seues forces a PP i Vox, i obri la porta a un govern de la dreta amb la ultradreta o s'uneix a la resta de forces polítiques per a evitar-lo”, recalquen.

Així, el PP es quedaria amb 16 escons per Madrid, mentre que el PSOE baixaria a 10 escons per aquesta circumscripció. En definitiva, aquest escó que passa al PP, deixa els socialistes amb 121 escons en el Congrés i el PP amb 137, per la qual cosa el PSOE necessitaria un vot més a favor d'un altre grup parlamentari perquè Sánchez siga investit president de l’executiu.

D'aquesta manera, la suma de blocs en la cambra baixa serà de 172 escons per a PP i Vox, comptant amb la incorporació de Coalició Canària i UPN al bloc, i de 171 per a la suma de PSOE, Sumar, ERC, PNB, EH Bildu i BNG, per la qual cosa els socialistes no tindrien prou amb l'abstenció dels set diputats de Junts, sinó que necessitarien el sí d’almenys un d'ells.

En la resta de les circumscripcions després del recompte del CERA no s'ha modificat el repartiment dels nous diputats. Cantàbria era un dels territoris on el vot estranger podia canviar els resultats obtinguts el 23J, tenint en compte la poca diferència de sufragis entre Vox i el PP per a aconseguir el cinqué diputat, en concret 428, però finalment Vox mantindrà l'escó.

Així mateix, a Catalunya, Junts ha mantingut l'últim escó a Girona que es disputava amb el PP, i el de la circumscripció de Tarragona, on se’l disputava amb el PSC.

També et pot interessar

stats