El Consell justifica la declaració institucional contra la violència de gènere i demana l'arxiu de la reclamació del PP

Els populars acusen el govern valencià en funcions d'atacar-los a ells i Vox amb el pronunciament, que el Consell justifica en l'interés públic, per la defensa dels drets de les dones i contra la violència masclista

La vicepresidenta en funcions del Consell, Aitana Mas, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell
La vicepresidenta en funcions del Consell, Aitana Mas, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell / À Punt NTC

El govern valencià en funcions ha sol·licitat a la Junta Electoral de la Província de València que arxive la reclamació presentada pel Partit Popular per l'aprovació, en el ple del Consell de divendres, d'una declaració institucional sobre la violència de gènere. "Encara en funcions, aquest Consell no mirarà cap a un altre costat a l'hora de defensar i de protegir les víctimes de la violència masclista", sosté l'escrit d'al·legacions presentat per Presidència de la Generalitat.

A judici del PP l'aprovació del document "va servir per a atacar" aquesta formació i Vox per la signatura del seu acord de govern, que obvia el terme "violència de gènere" però inclou el de "violència intrafamiliar", un marc ideològic de l'extrema dreta. En la reclamació, els populars sol·liciten a més que s'incoe un expedient sancionador contra la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, que va comunicar la declaració institucional en la roda de premsa posterior al ple.

En l'al·legació a la Junta Electoral, el Consell justifica la declaració institucional en l'objectiu de "garantir la integritat de les dones que han vist com la seua garantia de protecció s'ha posat en dubte amb diferents declaracions i fets que s'han produït dins del debat públic i polític a la Comunitat Valenciana" a partir del pacte PP-Vox. Emmarca el pronunciament en el "normal desenvolupament" de la seua activitat pública. I recorda que la Junta Electoral Central permet campanyes informatives d'interés públic, que considera que emparen tant la proclama institucional com els tuits del compte de la Generalitat.

Subratlla l'escrit la consideració que "existeix, sens dubte, una responsabilitat institucional de protegir les dones que han sigut víctimes de la violència masclista", que segons destaca el Consell "en cap cas evitarà", per a recordar el fet que en els últims vint anys han sigut assassinades 1.206 dones a Espanya, 149 d'elles en la Comunitat Valenciana.

"Encara en funcions —apunta l'escrit—, aquest Consell no mirarà cap a un altre costat a l'hora de defensar i de protegir les víctimes de la violència masclista. Una defensa en la qual estem tots immersos, però que ara el PP, entre altres, està posant en dubte en documents i iniciatives polítiques, com evidencia entre altres coses el registre d'aquesta reclamació".

Un "missatge a la ciutadania" sobre els drets de les dones

Així, defensa la conveniència de la declaració institucional, com a "instrument" per a "llançar un missatge a la ciutadania" sobre "els drets i protecció de les dones víctimes de violència masclista i per a reafirmar la seua seguretat jurídica", en resposta a "una actuació que invisibilitza i que ataca les víctimes" (en referència al pacte del govern i les manifestacions posteriors de PP i Vox).

"Encara en funcions —insisteix el text— aquest Consell no pot tolerar ni emparar cap acció vinga d'on vinga que supose fer ni un pas arrere en la defensa de les víctimes de la violència de gènere, una determinació contra la violència masclista que en aquest moment semblen no compartir dues forces polítiques amb representació a les Corts".

També et pot interessar

stats