El Congrés reprén la reforma de la 'llei mordassa' amb els assumptes més polèmics en el centre del debat
La ponència es reuneix per segona vegada amb les devolucions en calent i el material antidisturbis damunt la taula
El Congrés reprén aquest dimarts el debat per a reformar la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com llei mordassa, en una sessió de la ponència en què en debatran alguns dels canvis més polèmics. Per exemple, les devolucions en calent o l'ús de material antidisturbis.
La reunió té lloc després d'un mes de paràlisi, ja que les eleccions a Castella i Lleó d'aquest diumenge han obligat a ajornar-ne una sessió. Els treballs també s'han vist afectats per la quarantena que diversos diputats han hagut de mantindre degut a la covid-19, cosa que en va retardar l'inici.
Després d'arribar amb suficient consens a retocar el text fins a l'article 18, la ponència es reuneix ara per segona vegada amb un debat que es preveu intens, encara que el PSOE i Unides Podem tracten de sumar suport al seu paquet de modificacions. Canvis que, segons Amnistia Internacional, són "insuficients". Aquest diumenge, de fet, aquesta organització i un altre centenar més, agrupades en la plataforma No Som Delicte, van protestar en 25 ciutats espanyoles per a reclamar modificacions "més profundes" i no un mer "maquillatge".
La reunió d'aquest matí també es produeix l'endemà que la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, haja instat Espanya a modificar alguns articles de la llei per a adequar-los als estàndards europeus. En un escrit dirigit als presidents del Congrés i el Senat, Mijatovic mostrava la seua preocupació per "la redacció àmplia i imprecisa de la llei en el seu conjunt, que continua donant un ampli marge de discrecionalitat a les forces de l'orde a l'hora d'interpretar-la i permet la potencial aplicació desproporcionada i arbitrària". Perquè, segons diu, en la pràctica constata que "s'imposen sancions per motius poc clars i se soscava l'exercici dels drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica protegits pel Conveni Europeu de Drets Humans". A més, destaca la dificultat per a recórrer contra aquestes sancions.
Aquesta carta també serà protagonista hui en la ponència, juntament amb els punts més espinosos de la reforma, des de l'ús de material antidisturbis —ERC demana la prohibició de les pilotes de goma— a un enduriment en els requisits en les identificacions al carrer. Però, sobretot, el que pot ser un dels grans esculls de la nova norma: les denominades devolucions en calent. El PSOE i Unides Podem van pactar suprimir del text qualsevol referència a la normativa d'estrangeria, que inclou els rebutjos de persones migrants a la frontera que es van incorporar a la llei de seguretat com a disposició addicional desena. I això es va fer a través d'una esmena del PP amb l'objectiu de modificar la llei d'estrangeria que va eixir avant, com tota la llei, amb l'aval en solitari dels populars.
Això no significa que les devolucions en calent desapareguen ni que la regulació siga suprimida, perquè el canvi en la llei de seguretat de 2015 va suposar també que la d'estrangeria contemplara aquest procediment d'expulsió que els grups minoritaris reclamen eliminar de manera expressa de les lleis i que, no obstant això, el Tribunal Constitucional ha avalat.