Protestes a tot l’Estat contra la reforma de la 'llei mordassa'

A la concentració de València s'ha escoltat el testimoni de persones sancionades “per exercir el seu dret de protesta”

Protesta contra la "llei mordassa" el 5 de juny de 2021 a la plaça de l'Ajuntament de València
Protesta contra la 'llei mordassa' el 5 de juny del 2021 a la plaça de l'Ajuntament de València / Jorge Gil (Europa Press)

Amnistia Internacional ha convocat aquest diumenge al migdia concentracions arreu de l'estat espanyol per a rebutjar la reforma de la Llei de seguretat ciutadana, també coneguda com llei mordassa.

L'organització, amb el suport de col·lectius i organitzacions socials, ix als carrers per a demanar al govern espanyol que elimine els efectes més lesius per als drets humans i que no es limite a "maquillar" la normativa actual.

Entre les organitzacions que s'han sumat a les convocatòries destaquen Greenpeace, Ecologistes en Acció i la Unió de Periodistes Valencians. Al País Valencià s'han convocat dues concentracions: a la plaça de Maria Agustina de Castelló de la Plana i a la plaça de la Crida, davant de les Torres de Serrans de la ciutat de València.

A la mobilització de València s'ha donat veu a persones sancionades "per exercir el seu dret de protesta" a causa d'"actuacions arbitràries de les forces de seguretat". Els artistes Jce i Xemayo del col·lectiu Let's Grow han fet una obra en directe que es lliurarà a les Corts per a recordar a les autoritats polítiques que la Llei de seguretat ciutadana ha de garantir els drets de les persones "que alcen la veu, expressen els seus desacords amb polítiques governamentals i defensen els seus drets reunint-se de manera pacífica".

El manifest que firmen les organitzacions que participen en aquestes protestes posen l'accent en el fet que els articles darrere del "70% de les sancions", els de resistència, desobediència o negativa a identificar-se i el de faltes de respecte a l'autoritat, es modificaria d'acord amb la proposta de reforma. En aquesta línia, es critica que no s'elimine el relatiu a la difusió d'imatges d'actuacions policials.

Aquest document també demana incorporar mecanismes independents d'investigació per a evitar l'ús excessiu de la força o actuacions arbitràries de la policia i derogar la disposició addicional que busca donar cobertura legal a les expulsions sumàries, també anomenades "en calent", d'Espanya a Marroc.

També et pot interessar

stats