Compromís, Podem i Esquerra Unida: junts o separats?

De cara a les pròximes eleccions autonòmiques, Esquerra Unida aposta rotundament per una confluència, Podem vol un canvi en la relació de forces i Compromís parla d’incorporar persones, no partits

Compromís i Esquerra Unida ratifiquen el reglament de les primàries / À Punt NTC

Falten huit mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals, però la carrera electoral ja ha començat. L’agenda política d’aquest cap de setmana ha sigut completa amb l’inici del curs polític de Podem i la ratificació del reglament de les primàries de Compromís i Esquerra Unida, l'instrument que els permetrà presentar-se als comicis.

Les tres formacions tenen com a objectiu comú renovar el Botànic per tercera volta. Esquerra Unida no té dubtes i és partidària d'una confluència amb Podem i Compromís, que es mostren oberts a parlar, però no estan tan convençuts. 

Compromís, en principi, no vol sumar partits ni caminar cap a una confluència. En l'acte de ratificació del reglament de les primàries, que han fet aquest migdia, la coalició s'ha mostrat oberta a la possibilitat d'incorporar persones per a incloure-les en les llistes electorals de cara als comicis amb la finalitat d'"enriquir el projecte" i "superar el seu espai electoral". 

No obstant això, no planteja de moment presentar-se junt amb altres formacions com Podem o Esquerra Unida, ja que es consideren “la casa comuna del valencianisme” i “líders d’aquest espai”. 

En l’altra cara de la moneda està Esquerra Unida, que ho té molt clar i “deixa la porta oberta, com no pot ser d'una altra manera, a confluir amb altres forces polítiques", ja que "pràcticament en totes les eleccions hem anat amb altres partits", ha puntualitzat la coordinadora d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, en el Consell Polític Nacional que ha fet el partit aquest dissabte.

Amb això, la també consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica aposta per aconseguir un acord "tan ampli com siga possible" amb Podem i Compromís per a les pròximes eleccions autonòmiques i espera treballar “en aquesta línia per a fer-ho possible".

Pel que fa a Podem, també vol sumar amb Esquerra Unida, com fins ara, i també obri la porta a Compromís. Però tenen una prioritat de cara a un tercer Botànic: una correlació "diferent" de forces polítiques davant de l'"acostament de les dretes unificades del PP i Vox" i les "moltes limitacions en polítiques de canvi que té governar amb el PSOE".

La coordinadora autonòmica de Podem i síndica d'Unides Podem en les Corts, Pilar Lima, no descarta una "gran coalició" i assegura que "ens asseurem a parlar d'idees, projectes i programes per al futur", i "proposarem el que volem".

Compromís no preveu de moment confluir amb altres forces polítiques, però sí que ha deixat les portes obertes perquè Mónica Oltra, pendent de declarar davant del jutge aquest dilluns, puga tornar a la coalició en el moment que ella crega oportú.

En aquest sentit, Compromís va aprovar a principis de mes una disposició addicional del reglament de les primàries per a les eleccions autonòmiques del 2023, que assenyala que l'executiva podrà "en qualsevol moment" previ a la legalització de les llistes electorals incloure modificacions en la llista amb "personalitats" de la coalició.

També et pot interessar

stats