Comença a caminar el Consell amb què Puig vol "rellançar" la Comunitat Valenciana

Arcadi España, Josefina Bueno, Miguel Mínguez, Rebeca Torró i Raquel Tamarít prometen el càrrec com a consellers i conselleres del govern valencià

El nou Consell de la Generalitat / À Punt NTC

La remodelació escomesa per Ximo Puig per a donar un impuls al govern valencià en l'últim tram de la legislatura s'ha materialitzat aquests dilluns amb la presa de posessió dels nous consellers i conselleres. Josefina Bueno, Rebeca Torró, Miguel Mínguez, Raquel Tamarit i Arcadi España han promés els seus càrrecs al saló de Corts del Palau de la Generalitat, que s'ha vestit de gala per a l'ocasió, durant un acte que s'ha retransmés en directe per Les notícies del matí d'À Punt.

Uns canvis, que arriben a poc més d'un any de les eleccions autonòmiques previstes per a 2023, que es resumeixen en quatre incorporacions al Consell de la Generalitat —Torró, Mínguez, Tamarit i Bueno— i un moviment intern (España canvia la cartera de Política Territorial per la d'Hisenda i Model Econòmic). Tots cinc han promés els càrrecs davant exemplars de la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana en una cerimònia conduïda per la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i a la qual han acudit tots els membres del govern valencià. Bueno i Mínguez han sigut els únics a pronunciar la promesa en castellà.

Ha tancat l'acte el president Puig, qui ha emmarcat la reestructuració en un context marcat per l'explosió de la pandèmia de coronavirus, les conseqüències de la guerra a Ucraïna i la revolució energètica dels últims anys. Una conjuntura de factors que, segons ha assenyalat, obliguen a "actualitzar" el projecte de "reparació, reconstrucció i renaixement" que el Botànic va començar el 2015. Un projecte, ha dit, que "és absolutament vigent per a la societat valenciana". 

Segons ha explicat, els canvis s'han escomés amb una doble aspiració. D'una banda, propiciar que es visca millor a la Comunitat Valenciana i atraure alhora més empreses, turisme de bona qualitat i talent. Però també, en segon lloc, aprofundir en els "tres grans eixos" del que Puig ha batejat com la "via valenciana". "Estabilitat, acord i solucions enfront de la intolerància i el maniqueisme", ha exposat.

Durant el discurs, el cap del Consell ha donat per encetada una nova etapa en l'autogovern valencià amb objectius a llarg termini, que ultrapassen l'any que queda la legislatura i aborden els deu anys vinents. Comença a caminar un nou executiu "amb la missió de rellançar la Comunitat Valenciana i orientar l'acció de govern cap a les transformacions que marcaran aquesta dècada", ha dit. Entre d'altres, la sostenibilitat, que ha definit com el "gran motor" del Consell: "Aprofitarem el canvi energètic per a crear més ocupació, més riquesa i més benestar".

El president ha destacat també el fet que, per primera vegada en la història, el govern valencià comptarà amb més dones que homes: set davant de cinc. Un gest simbòlic amb què el mandatari vol llançar un clar missatge en defensa de la igualtat: "S'ha de posar fi definitivament a totes les discriminacions. No hi ha marxa arrere".

Cinc virtuts per a cinc incorporacions

Les quatre cares noves i el relleu en Hisenda han promés tots els càrrecs a la inversa en l'orde protocol·lari. De cadascun, Puig ha ressaltat una virtut "necessària" que els valida per a estar al capdavant del seu departament i enfrontar els reptes d'un any i una dècada "decisius".

Els nous membres del govern valencià, aquest dilluns durant la presa de possessió
Els nous membres del govern valencià, aquest dilluns durant la presa de possessió / Europa Press

La primera ha sigut Josefina Bueno, que agafa les regnes d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital en substitució de Carolina Pascual. Igual que l'antecessora, Bueno és alacantina i ha assegurat que té previst reunir-se en breu amb els rectors i rectores de les universitats valencianes per a abordar com afrontar aquesta nova etapa. D'ella, el cap del Consell ha destacat la "mirada humanista" i la trajectòria desenvolupada en l'esfera universitària per a redoblar l'aposta per la ciència i la innovació.

Per la seua banda, Rebeca Torró relleva Arcadi España al capdavant de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Puig ha alabat la "determinació" de Torró —fins ara secretària autonòmica d'Economia, Sectors Productius, Comerç i Consum—, que ha sigut una figura clau en l'arribada de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt. La nova consellera agafa el timó del departament "més inversor" del govern valencià, ha subratllat el president, amb un triple repte al davant: accelerar la implantació de les energies renovables, potenciar la mobilitat sostenible i activar l'obra pública.

En tercer lloc, ha sigut el torn de Miguel Mínguez, possiblement la incorporació que més expectació ha generat en l'opinió pública. Metge de professió i investigador de l'Incliva, sense afiliació política coneguda, s'ha convertit en el nou conseller de Sanitat Universal i Salut Pública per a cobrir el buit d'Ana Barceló, que passa a ser síndica del PSPV a les Corts. Ha sigut l'únic dels cinc que portava la mascareta en l'acte, una referència potser a la responsabilitat que ara agafa, amb el repte de gestionar la nova sanitat postpandèmica amb l'atenció primària i la salut mental com a principals prioritats. D'ell, el president Puig ha valorat el "coneixement" que li aporta la trajectòria desenvolupada com a professional de la sanitat pública i ha reconegut que haver-lo triat com a conseller és un "reconeixement" a "l'enorme treball" del personal sanitari durant la crisi del coronavirus.

Raquel Tamarit ha pres possessió com a nova consellera d'Educació, Cultura i Esport en substitució de Vicent Marzà, que hi va renunciar la setmana passada. La fins ara secretària autonòmica de Cultura i Esport agafa la cartera d'Educació amb la intenció de continuar el treball iniciat pel seu predecessor, amb qui comparteix la professió de mestra. Puig ha remarcat per això la "pedagogia" com a principal virtut de Tamarit, que li aporta una "mirada oberta i integradora" i li ha marcat un repte principal: propulsar la nova formació professional valenciana, que ja supera els 100.000 estudiants, per a "adaptar-la al nou model productiu i fer-la sinònim d'excel·lència i oportunitats".

Ha tancat la roda Arcadi España, l'únic dels cinc que canvia una cartera per altra. De Política Territorial passa a dirigir Hisenda i Model Econòmic per Vicent Soler, que abandona el Consell. El cap del govern valencià ha posat el focus en la "visió de conjunt" que li aporta la seua formació com a economista, però també en les capacitats de "lideratge negociador" fort i dialogant alhora, dues qualitats necessàries en la reclamació d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana. La reivindicació històrica del nou sistema de repartiment dels fons entre les autonomies serà el principal cavall de batalla d'España, que agafa el testimoni d'un històric del socialisme que també li va donar classe a la facultat.

Al final de l'acte Puig ha tingut paraules d'agraïment per a les figures ixents de l'executiu valencià. Especialment afectuoses ha sigut l'acomiadament de Vicent Soler: "El país dels valencians li deu un reconeixement permanent", ha dit el mandatari, en referència als set anys que ha lluitat incansablement des d'Hisenda per a aconseguir un finançament just per als valencians i les valencianes.

Intercanvi de carteres, de vesprada

Ja a la vesprada se celebrarà el traspàs de carteres. A les 17:00 hores, a la seu de la Conselleria d'Hisenda, Vicent Soler cedirà el càrrec a Arcadi España, i a la mateixa hora, però a la seu de la Conselleria d'Innovació, a Alacant, Carolina Pascual farà el mateix amb Josefina Bueno, en presència del cap del Consell.

A les 18:00 hores Vicent Marzà li entregarà la cartera a Raquel Tamarit al jardí de les palmeres del Palau de les Arts, i a les 19:00 hores, a la Conselleria de Sanitat Ana Barceló li la cedirà a Miguel Mínguez. Finalment, a les 20:00 hores, a la seu de la Conselleria de Política Territorial, Arcadi España li donarà el relleu a Rebeca Torró.

També et pot interessar

stats