Bustinduy envia cartes a empreses espanyoles a Israel en què demana "no col·laborar amb el genocidi"

Segons el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 el consumidor ha de saber quan compra si contribueix a "finançar violacions de drets humans"

Pablo Bustinduy, cap de la llista de Podem
El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha reivindicat este dimecres en declaracions a EFE el dret dels consumidors a saber si quan compren un bé o un servei "estan contribuint" directament o indirectament a "finançar violacions de drets humans".

Bustinduy ha fet estes declaracions el mateix dia que el seu ministeri ha anunciat l'enviament de cartes a empreses espanyoles establides a Israel per a demanar-los que adopten les mesures necessàries per a evitar que les seues activitats "contribuïsquen al genocidi" als territoris palestins ocupats, "incloent-hi la Franja de Gaza".

Així mateix, Drets Socials ha instat estes companyies a retre comptes sobre les accions adoptades per a previndre qualsevol conseqüència negativa que la seua activitat econòmica ocasione en la situació que viu la zona.

Esta informació ha d'arribar tant al govern com als consumidors a Espanya, que han de "tindre coneixement" de les mesures implementades, segons el ministre.

"Ho hem fet perquè és un mandat del dret internacional, també dels objectius de desenvolupament sostenible, i perquè fa ja tres mesos que la Tribunal Internacional de Justícia va instar els estats a prendre totes les accions que siguen necessàries per a evitar, impedir i detindre el genocidi en curs", ha defensat Bustinduy.

En esta línia, el ministre ha assenyalat que els actors econòmics i les empreses "han d'assegurar-se que en tots els punts de la cadena de valor la seua activitat no constitueix, ni directament ni indirectament, a violacions de drets humans".

Bustinduy ha puntualitzat que, de moment, este procediment està "en el primer pas", és a dir, l'enviament del requeriment. "Sobre la base de les respostes que rebem, actuarem", ha ressaltat el ministre, que assegura que el govern prendrà "les mesures que siguen pertinents".

Bustinduy també ha explicat que la petició d'informació respon a la preocupació que l'ambaixador palestí a Espanya, Husni Abdel Wahed, li va mostrar recentment en una reunió sobre la vinculació d'empreses europees amb activitats que poden tindre un impacte directe o indirecte en els territoris ocupats.

També et pot interessar

stats