Biden referma el compromís "indestructible" amb Israel, però frena un enviament d'armes pel temor a la invasió de Rafah

Israel assegura que l'operació té "un abast limitat", mentre que l'Egipte acull una nova ronda de negociacions per a la treva

Una dona plora la mort de familiar en un dels bombardejos que han seguit a la pressa del pas fronterer de Rafah
Una dona plora la mort de familiar en un dels bombardejos que han seguit a la presa del pas fronterer de Rafah / Mohammed Salem (Reuters)

Els Estats Units han frenat l'enviament d'un carregament de 3.000 bombes compromés amb Israel, un moviment que la premsa estatunidenca interpreta com un entrebanc deliberat contra la presa de Rafah. La font de la informació, un alt funcionari que parla des de l'anonimat, assegura que s'ha decidit revisar "acuradament" les transferències d'armes a l'estat jueu des del moment en què els líders israelians semblaven acostar-se a una decisió sobre la incursió a Rafah.

Washington fa setmanes que intenta dissuadir el govern de Benjamin Netanyahu contra l'operació terrestre a gran escala en la ciutat palestina, que acull 1,4 milions de persones desplaçades que ja no tenen on anar a la Franja de Gaza.

El bloqueig de la partida d'armes es va produir la setmana passada, però s'ha filtrat a la premsa este dimecres, l'endemà que l'exèrcit d'Israel prenguera el costat palestí del pas de Rafah, i ha taponat la comunicació cap a l'Egipte i amb ella la circulació de l'ajuda humanitària. Tel-Aviv ha assegurat als Estats Units que l'operació té "un abast limitat". Indica que respon a l'objectiu de "tallar la capacitat de Hamàs de fer contraban amb armes i fons a Gaza", segons ha explicat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, John Kirby, que assegura que la Casa Blanca "seguirà de prop" les maniobres militars.

Biden alerta d'un repunt "feroç de l'antisemitisme" als EUA

En públic, el president dels Estats Units Joe Biden ha refermat per enèsima vegada el compromís "indestructible" amb Israel, tot i quan "hi ha desacords", en una referència vetlada a les discrepàncies sobre Rafah. Biden s'ha pronunciat en estos termes en el curs d'una cerimònia al Capitoli per a recordar les víctimes de l'Holocaust. El president estatunidenc ha mantingut un discurs alineat amb la interpretació habitual d'Israel sobre la contestació del conflicte, fins al punt d'advertir d'un repunt "feroç de l'antisemitisme" als EUA, just en un moment d'expansió de les protestes universitàries contra les morts de civils que ha causat l'ofensiva a Gaza.

Els campaments que començaren a instal·lar-se en els campus dels Estats Units s'han estés ja per tot Europa, on també s'han reproduït els enfrontaments pel desmantellament forçós dels assentaments a universitats d'Amsterdam, Berlín o París. Alumnat de la Universitat de València va estrenar les protestes a Espanya, a les quals ara també s'han sumat estudiants de la Universitat d'Alacant.

Es reprén la negociació sobre la treva

El futur de la guerra es juga a Washington, a la Franja de Gaza i també a Egipte. El Caire acull una nova ronda de converses per a desbloquejar la treva, amb participació de delegacions d'Egipte, Qatar, els Estats Units i Hamàs, i a l'espera de l'arribada d'una d'israeliana. El grup islamista va assegurar que acceptava l'acord d'alto el foc temporal oferit per Israel just quan les tropes de Tel-Aviv començaven la presa del pas de Rafah, com a avantsala d'una possible invasió. El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu qüestiona l'anunci, perquè creu que només pretenia "torpedejar l'entrada" de les tropes al territori palestí.

Segons Netanyahu, l'última proposta de treva de Hamàs continua molt per davall de les demandes israelianes. La milícia islamista manté que no hi haurà alto el foc mentre continue l'agressió a Gaza, perquè exerceixen el dret a la defensa.

L'ONU adverteix que l'orde d'evacuar Rafah pot ser un crim de guerra

De l'acord depén que es frene l'anunciada invasió sobre Rafah, on Israel manté els bombardejos que continuen sumant víctimes a les prop de 35.000 morts que ja ha causat el curs del conflicte.

El secretari general de les Nacions Unides ha tornat a advertir que una operació a gran escala a la ciutat seria "un error estratègic, una calamitat política i un malson humanitari". Les Nacions Unides també han advertit que el nou desplaçament forçat que s'ha ordenat a una part de la població palestina a Rafah pot ser un nou crim de guerra, perquè este tipus d'evacuacions estan prohibides per les normes humanitàries internacionals que regulen la situació dels civils en els conflictes.

També et pot interessar

stats