Brussel·les afronta una nova reunió plena de tensió sobre el límit del gas, davant de les diferències entre els socis

El mecanisme plantejat per govern comunitari no concita unanimitat i podria esguitar a altres acords sobre energia al si de la Unió

Imatge d'arxiu d'una reunió dels ministres d'Energia de la Unió Europea
Imatge d'arxiu d'una reunió dels ministres d'Energia de la Unió Europea / Yves Herman (Reuters)

Els ministres d'Energia de la UE debaten aquest dijous la proposta de la Comissió Europea per a limitar el preu del gas en el mercat de futurs TTF (el principal mercat de futurs de gas natural d'Europa que s'utilitza com a preu de referència), en una cita que s'anuncia intensa perquè critiquen la iniciativa tant els països que reclamen intervindre com els que no volien cap proposta en la taula.

Una majoria d'estats membres fa mesos que pressionen perquè Brussel·les dissenye un sistema per a limitar les compres majoristes de gas a la Unió Europea, amb Itàlia, Espanya, Polònia i França que espenten en aquesta direcció. Però la Comissió, alineada amb Alemanya i els Països Baixos, no volia i ha arrossegat els peus fins que la pressió ha sigut insuportable, tant que algunes capitals amenaçaven de bloquejar altres textos energètics en què s'esperava una tramitació sense sobresalts, com el futur sistema de compres conjuntes o l'acceleració de permisos per a grans plantes de renovables.

El mecanisme que proposa Brussel·les com a “últim recurs” limitaria a 275 euros per megavat hora (MWh) el preu dels futurs de gas a un mes en el TTF, però només s'activaria si se supera aquest llindar durant dues setmanes i sempre que la diferència respecte a la cotització del gas natural liquat (GNL) en els mercats internacionals supere els 58 euros.

A més d'aquestes dues condicions, el projecte legislatiu arreplega un arsenal de salvaguardes per a suspendre el límit si posa en perill la seguretat de subministrament o l'estabilitat dels mercats financers, cosa que fa que el mecanisme siga quasi inaplicable.

De fet, el disseny actual suposa que no hauria sigut activat ni l'agost passat, quan el preu de gas a un mes del TTF va fregar els 350 euros i va marcar un rècord en la història europea. Però no es va mantindre per damunt de la cota de 275 euros durant més de catorze dies. Per això, en cas d'estar en vigor, el mecanisme no s'hauria disparat.

El govern espanyol s'ha mostrat crític amb la proposta de Brussel·les i ha demanat més ambició en aquest intent de limitar el preu del gas a nivell comunitari. Espanya va començar a aplicar el límit al preu del gas, la coneguda com a excepció ibèrica, el passat 14 de juny.

També et pot interessar

stats