Brussel·les planteja un límit al gas de 275 euros/MWh per a episodis excepcionals

Es tracta d’un mecanisme dissenyat perquè mai haja d'utilitzar-se i amb suficients salvaguardes perquè ho aproven els països reticents

Canonades del gasoducte Nord Stream 1 a Lubmin, Alemanya
El mecanisme actua sobre futurs a un mes del TTF / Hannibal Hanschke

La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts una proposta legal per a crear un límit d’emergència al preu del gas en el mercat de futurs TTF (el principal mercat de futurs de gas natural d'Europa que s'utilitza com a preu de referència) que els Vint-i-set debatran dijous en un consell extraordinari d’Energia a Brussel·les i que començaria a funcionar l’1 de gener del 2023.

El límit s’activarà si es compleixen dues condicions: que el preu dels futurs del gas en el TTF a un mes excedisquen els 275 euros per megavat/hora (MWh) durant dues setmanes i que aquest increment mostre una divergència de més de 58 euros respecte al preu de diferència del gas natural liquat (GNL) durant deu dies consecutius.

"No és una intervenció per a fixar els preus del mercat a un preu artificialment baix. És un mecanisme d’últim recurs per a previndre nivells de preus excessius sense alinear amb els preus globals", va declarar a la roda de premsa la comissària europea d’Energia, Kadri Simson.

El límit pren com a referència el mes d’agost, quan els països de la Unió compraven gas per a omplir els dipòsits abans de l’hivern. En aquell moment, el TTF va marcar un rècord de 349 euros/MWh. Ara ha caigut fins als 116 euros/MWh, encara lluny dels quinze euros de fa dos anys.

Més d’una quinzena de capitals, entre elles Espanya, França, Grècia, Polònia, Eslovènia o Bèlgica, reclamen des de fa mesos aquesta línia d’acció per a mitigar els preus, camí que rebutgen Alemanya i Països Baixos especialment, i davant la qual Brussel·les es mostra molt reticent.

El mecanisme actua sobre futurs a un mes del TTF, referència per als preus del gas que s’importa per canonada al centre-nord d’Europa, però que afecta el conjunt de les compres a la Unió Europea.

Una vegada en funcionament, el límit es desactivaria si es deixaren de complir les citades condicions previstes i inclou, a més, una "robusta clàusula de suspensió" que permet a la Comissió neutralitzar-ho "en minuts" si alguna cosa funciona malament.

Es tracta d’un mecanisme dissenyat perquè mai haja d'utilitzar-se i amb suficients salvaguardes perquè ho aproven els països reticents a intervindre en el mercat per por que els productors deixen de vendre gas a la Unió, afegeixen les fonts europees i diplomàtiques.

Ni tan sols s’hauria activat durant el pic d'agost, ja que no es va superar el llindar dels 275 euros durant dues setmanes consecutives.

També et pot interessar