Von der Leyen promet un “esquema detallat” del límit al gas abans de la reunió del dia 24

La seua proposta tindrà en compte les condicions i salvaguardes demanades pels estats membres perquè es discutisquen en la cimera

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant una sessió plenària del Parlament Europeu
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant una sessió plenària del Parlament Europeu / Yves Herman (Reuters)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha promés aquest divendres que presentarà als estats membres un "esquema detallat" d'un potencial mecanisme per a limitar el preu de les compres de gas abans de la reunió extraordinària dels ministres d'Energia del 24 de novembre.

La cap de l'executiu comunitari ha traslladat aquest missatge al president del Consell Europeu, Charles Michel, en una carta signada juntament amb el primer ministre de República Txeca, Pter Fiala, el país que exerceix la presidència de torn de la Unió Europea.

En la missiva es detalla que el mecanisme consistirà en un límit al gas i que l’esquema que presentarà tindrà en compte les condicions i salvaguardes demanades pels estats membres a temps perquè els ministres d’Energia puguen discutir-ho en l’esmentada reunió.

Per la seua banda, la comissària d'Energia, Kadri Simson, ha precisat, en un missatge compartit en el seu perfil de Twitter, que Brussel·les presentarà la setmana que ve l'esquema de la proposta, mentre que la proposta legislativa concreta arribarà poc després.

La comunicació de Von der Layen respon a una carta anterior que Michel li va enviar el passat dilluns reclamant a Brussel·les que presentara “com més prompte millor” iniciatives legislatives que complementen les mesures ja plantejades i que els Vint-i-set discuteixen des del 18 d'octubre amb la intenció d'arribar a un acord el dia 24.

En la carta, Von der Leyen i Fiala reconeixen que, en l'última cimera, els líders de la UE demanaren a la Comissió Europea que treballara “urgentment” en "mesures addicionals" que "limiten els episodis de preus excessius de gas i en un marc europeu per a limitar el preu del gas en la generació d'electricitat".

La primera mesura suposaria introduir un límit dinàmic al preu de compra de gas natural a través de l’índex de referència TTF (el principal mercat de futurs de gas natural d'Europa que s'utilitza com a preu de referència), segons la idea original de Brussel·les, mentre que la segona estendria a tot el bloc l’anomenada “excepció ibèrica”.

Discrepàncies respecte als límits que s'han d'imposar

La Unió Europea ha estat en un estira-i-arronsa per un límit de preus de la gasolina, amb una dotzena de països membres que demanen diverses versions d'aquesta mesura per reduir els preus enmig d'una crisi energètica aguda que està impulsant una inflació rècord.

Alemanya —l'economia més gran del bloc—, els Països Baixos i la Comissió Executiva de la UE diuen que un límit podria posar en perill els proveïdors i reduir els incentius per reduir el consum de gas. Concretament, la Comissió considera que un límit "complet i dur" al TTF quasi no aconseguiria reduir els preus, alhora que comportaria riscos legals i de subministrament.

D’altra banda, països com Polònia i Bèlgica, que fa temps que fan campanya per una eina per tal de reduir els preus descontrolats, difereixen de la Comissió, i critiquen que la seua proposta no redueix realment el preu, sinó que arriba a un acord amb els proveïdors perquè no puge més. 

Aquestes discrepàncies podrien eclipsar la reunió del 24 de novembre, en què també es pretenen aprovar noves mesures per mitigar la crisi energètica, com ara l'acceleració dels permisos d'energies renovables, el llançament de compres conjuntes de gas a la UE i l'elaboració d'un nou preu de referència del GNL.

També et pot interessar

stats