Brussel·les vol ampliar l'excepció ibèrica del gas i estalviar 13.000 milions

Espanya fa costat als països que demanen aquest sistema enfront dels que dubten per tindre més presència de gas i carbó

Instal·lacions del gasoducte Nord Stream a Lubmin (Alemanya) / Reuters
Instal·lacions del gasoducte Nord Stream a Lubmin (Alemanya) / Reuters

La Comissió Europea planteja que el model de l'excepció ibèrica que permet a Espanya i Portugal posar un sostre al preu del gas utilitzat per a generar electricitat s'estenga a la resta de la Unió Europea amb un màxim entre 100 i 120 euros el Mwh, un límit més suau que la mitjana de 60 euros del marc hispanolusità.

"Sumar aquest mecanisme per damunt del màxim inframarginal produiria així un benefici net de 13.000 milions d'euros aproximadament sobre els 70.000 milions del màxim inframarginal", apunta el document de treball que l'executiu comunitari ha fet circular entre les capitals en el marc de les negociacions per a intervindre el mercat energètic.

En aquest punt, afig Brussel·les, els beneficis nets resultants tindran un "efecte beneficiós sobre la inflació". Si bé adverteix que un dels riscos associats a la mesura és el previsible augment del consum del gas, en contra de l'objectiu de buscar fonts alternatives després de la ruptura amb Rússia per la seua invasió d'Ucraïna.

En aquest context, els serveis comunitaris aposten per fixar un preu màxim "perquè l'energia a gas no es torne més atractiva" que produir electricitat a partir d'altres tecnologies que fixen en entre 100 i 120 euros el megawatt per hora, quasi el doble del límit mitjà de 60 euros que Brussel·les va permetre a Lisboa i Madrid.

També et pot interessar

stats