La Comissió Europea aprova la proposta d'Espanya i Portugal per a abaratir el preu de la llum

L’excepció econòmica permetrà als dos països regular el preu del gas 

Contadors de llum en una imatge d'arxiu
Contadors de llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres la coneguda com a Exepció Ibèrica, un acord econòmic impulsat pels governs d’Espanya i Portugal que permetrà els dos països regular el preu del gas i imposar una quantitat màxima en el mercat majorista.

Es tracta d’una mesura extraordinària, que es justifica per l'escassa interconnexió de la península Ibèrica amb la resta d'Europa, fet que suposa un desavantatge per a la seua integració en el mercat europeu. D’aquesta manera, es trenca la uniformitat del mercat únic i es redueix el preu final en la factura de la llum, per protegir a famílies i empreses de la volatilitat dels preus del gas en els mercats internacionals.

La convalidació d’aquesta mesura se sotmetrà a votació aquest dijous en el Congrés dels Diputats. S'aplicarà a partir de la subhasta del mercat elèctric del pròxim dimarts 14 de juny, que fixarà el preu per a l'endemà, segons ha informat el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Estarà vigent fins al 31 de desembre de 2023.

D'aquesta manera, les companyies elèctriques i la resta d'agents del mercat tenen termini suficient per a presentar les garanties econòmiques que donen suport a les seues operacions, segons el Ministeri.

El gabinet dirigit per Teresa Ribera ha indicat que la decisió s'ha pres "després d'un treball molt intens, donada la complexitat de la mesura, i marca una fita en les relacions entre Espanya, Portugal i les institucions comunitàries".

El mecanisme ibèric és una mesura extraordinària, que es justifica per l'escassa interconnexió de la península Ibèrica amb la resta d'Europa, fet que suposa un desavantatge per a la seua integració en el mercat europeu. L'acord aconseguit amb la Comissió per a implementar el mecanisme inclou treballar activament per a revertir aquesta situació desfavorable.

També et pot interessar

stats