Sánchez veu "insuficient" el límit del gas de Brussel·les i demana "compromís europeu i ambició"

Afirma que Europa "no va pel bon camí" si aquesta és la solució que es pretén aprovar i ha advertit que "pot haver-hi efectes perversos, no de reducció, sinó d’augment" dels preus

El president del govern espanyol ha rebut hui al primer ministre de Rumania, Nicolae-Ionel a Castelló de la Plana
El president del govern espanyol ha rebut hui el primer ministre de Romania, Nicolae-Ionel, a Castelló de la Plana / Andreu Esteban / Europa Press

El president del govern, Pedro Sánchez, veu "clarament insuficient" el límit del gas de Brussel·les i demana "compromís europeu i ambició". Sánchez ha considerat "clarament insuficient" la proposta de la Comissió Europea per a fixar un límit de 275 euros en el megavat hora (MWh) al preu de les compres de gas i ha demanat a la UE "compromís europeu i ambició per a abordar" una solució.

Amb motiu de la Cimera Hispanoromanesa de dimecres, el president del govern espanyol ha aprofitat la roda de premsa per a valorar la nova mesura de Brussel·les. Ha afirmat que Europa "no va pel bon camí" si aquesta és la solució que es pretén aprovar i ha advertit que "pot haver-hi efectes perversos, no de reducció, sinó d’augment" dels preus.

D’aquesta manera, ha instat a "actuar-hi ja", pel fet que no es pot "permetre ni un dia" sense resoldre aquesta situació que fa mesos que està sobre la taula. "Anem amb un enorme retard", va dir, demanant ser "contundents en una cosa de sentit comú".

Per això, assegura que "tot l’esforç i voluntat política és poca" perquè al pròxim Consell Europeu de desembre hi haja un mecanisme que permeta respondre a "una pujada dels preus disparats". Sánchez ha exigit a la Unió Europea un "compromís europeu amb els ciutadans, indústries i empreses, i ambició".

La Comissió Europea va proposar dimarts fixar un límit de 275 euros/MWh al preu de les compres de gas que s’activarà automàticament davant d’excepcionals pujades de preus i limitarà, en el termini d'un mes, les transaccions en el mercat regulat, si bé el mecanisme comptarà amb un fre d’emergència per a la suspensió en cas que pertorbe greument els mercats.

Aquest mecanisme regulador, que entraria en funcionament l’1 de gener i durant un any, establirà el límit amb un mes d’antelació als productes del mercat de futurs holandés TTF, que s’utilitza com a índex de referència per al preu del gas a la Unió. Això no obstant, és una proposta que han de negociar els estats membres, que tindran una reunió extraordinària en l'àmbit de ministres d’Energia aquest dijous, 24 de novembre.

També et pot interessar

stats