El Botànic, a l'espera de la decisió de l'executiva de Compromís sobre Oltra

Els socialistes esperen una decisió clara, mentre que Unides Podem diu que respectarà Compromís. L'oposició reclama a Puig que destituïsca Oltra

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, en el les Corts en una imatge d'arxiu
El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, en el les Corts en una imatge d'arxiu / Jorge Gil (Europa Press)

Mónica Oltra no acudirà aquesta vesprada a l'executiva més complicada per a Compromís, la que ha de decidir el seu futur polític. La vicepresidenta no vol interferir en la decisió que prenga la direcció de la coalició, però sí que manté contactes amb els dirigents que busquen una eixida a una situació que reconeixen que és molt complexa.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat de termini una setmana per a prendre decisions, però des de Compromís no volen pressions i demanen més temps.

L'entorn de Mónica Oltra es resisteix a debatre una dimissió, continua amb l'argument que cal aguantar la pressió, que tot és conseqüència d'una cacera política.

De la reunió d'aquesta vesprada eixirà un suport incondicional per a la vicepresidenta. Així i tot, l'executiva de Compromís abordarà també una eixida a una imputació que pressiona cada vegada més la coalició i el govern del Botànic.

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha reconegut a Mónica Oltra l'"empatia" i que haja sigut "molt respectuosa" amb el debat intern de la coalició per no acudir a l'executiva d'aquesta vesprada, i li ha agraït que "vulga afavorir els espais del diàleg".

Sobre la postura del president, Ximo Puig, que la situació se solucione "més prompte que tard", ha indicat que "els temps de Puig són seus, que no del Botànic". "El Botànic és un govern constituït per tres partits en el qual les decisions s'han de prendre de manera consensuada", ha agregat.

Els socialistes esperen una decisió clara de la reunió d'aquesta vesprada. I també Unides Podem diu ara que respectarà la decisió de Compromís.

El PSPV, a l'espera de veure què els trasllada Compromís

La síndica del PSPV-PSOE en les Corts, Ana Barceló, ha assenyalat que de moment s'ha obert un període de reflexió i que aquesta vesprada hi ha una executiva de Compromís, per la qual cosa ha mostrat el "màxim respecte". Ha dit que els socialistes escoltaran "el que puguen traslladar i el que isca de la reunió".

Barceló ha explicat que ella sempre ha mostrat respecte a la presumpció d'innocència de qualsevol persona, però també ha indicat que "els temps polítics no són els judicials", per la qual cosa "en aquest període de reflexió, vegem com es resol aquesta situació", ha plantejat.

Sobre si creu que el Consell es veu perjudicat per la situació d'Oltra, imputada per la gestió que va fer la Conselleria d'Igualtat, de la qual és titular, dels abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada, Barceló ha manifestat que la situació "és complexa".

Lima: "O Botànic o barbàrie"

La síndica d'Unides Podem en les Corts, Pilar Lima, ha eludit pronunciar-se sobre la continuïtat de la formació en el Consell en el cas que el president, Ximo Puig, cessara la vicepresidenta, però ha remarcat que la seua formació està centrada en "governar, governar i governar". Lima ha demanat cuidar el govern del Botànic, ja que "O Botànic o barbàrie".

L'executiva d'aquesta vesprada intentarà resoldre la situació i aportar una eixida que puguen consensuar les tres forces del pacte del Botànic.

L'oposició reclama a Puig que destituïsca Oltra

Des de les Corts els grups de l'oposició reclamen al cap del Consell la destitució de la vicepresidenta. El diputat del PP, Miguel Barrachina, ha demanat Puig que "la destituïsca ja" perquè "s'ha burlat dels valencians i dels espanyols".

La número dos del PP valencià, María José Catalá, ha criticat la "feblesa" del president i líder del PSPV, Ximo Puig, per "no ser capaç de cessar a Mónica Oltra" després de la seua imputació pel presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor tutelada. "És molt dur que un president autonòmic no siga capaç de destituir un membre del seu govern en una situació tan difícil, és molt dur d'assumir".

Vox a més li ha demanat a més a Puig eleccions anticipades, perquè assegura que Mónica Oltra "està aferrada a la butaca". La síndica de Vox, Ana Vega, ha dit que el president, si té vocació de servei públic, "ha de cessar-la fulminantment".

Ciutadans fa un pas més enllà i afegeix que qui està aferrat a la butaca és "tot Compromís" i per això en l'opinió de la síndica, Ruth Merino és qüestió d'hores que la mateixa coalició la deixe caure perquè amb ella no vaja darrere tot el Botànic. "Confie que siga Compromís el que decidisca que Oltra se n'ha d'anar i si no que Ximo Puig la destituïsca, però ja".

També et pot interessar

stats