Benavent diu ara que les gravacions que donaren peu al cas Taula el 2014 estaven manipulades

L'autodenominat Ionqui dels diners canvia d'estratègia judicial en intentar impugnar també els escorcolls de la Guàrdia Civil i tanca l'aixeta mediàtica: "Ja no diré res"

Imatge portada: Marcos Benavent i el seu nou advocat, aquest dimecres en abandonar la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

Marcos Benavent, exgerent de l'empresa pública Imelsa i principal confident de la justícia en el cas Taula sobre suposada corrupció en diverses administracions públiques valencianes durant diversos governs del PP ha consumat aquest dimecres el canvi en l'estratègia judicial que s'intuïa quan va canviar d'advocat. El també conegut com el Ionqui dels diners pretén ara que s'anul·len les proves en què se cimenta la macrocausa judicial —dividida finalment en nou peces més la principal— perquè, segons li ha dit al jutge, les gravacions que obriren aquesta investigació el 2014 i que feien referència a presumptes pràctiques il·legals estaven manipulades. Ell mateix i el seu sogre es van encarregar de tallar-les i apegar-les, ha declarat davant el titular del jutjat d'instrucció número 18 de València.

Benavent estava citat aquest dimecres a comparéixer, a petició pròpia, en aquest tribunal, que instrueix una de les peces en què s'ha dividit la macrocausa de Taula. Es tracta de la D, que aborda la presumpta trama per a adjudicar el contracte del servei d'atenció telefònica o call center de la Diputació de València, valorat en dos milions d'euros. A l'eixida de la Ciutat de Justícia, on hi havia una gran expectació mediàtica, el Ionqui dels diners s'ha mostrat satisfet per com s'ha desenvolupat la declaració davant el magistrat, però no ha volgut donar cap detall del que li ha contat al magistrat o si, finalment, ha canviat la versió que ha mantingut al llarg de la instrucció. Segons ha explicat als mitjans el procediment "passa ara per altra situació" i per això s'ha "d'aguantar". En declaracions exclusives a À Punt NTC l'advocat que ara el defensa, Juan Carlos Navarro, ha confirmat que li ha dit al jutge que les gravacions estaven "manipulades". Un canvi en el relat que pot capgirar totalment el cas Taula.

El cas Imelsa va esclatar el 2014, quan la Fiscalia Anticorrupció va obrir una investigació arran d'una denúncia d'Esquerra Unida en què s'acusava l'exgerent d'aquest organisme dependent de la corporació provincial, d'haver creat una empresa pantalla que facturava a cinc mercantils més i que aquelles, simultàniament, cobraven a Imelsa per treballs que presumiblement no es duien a terme. En aquesta causa estan investigats el mateix Marcos Benavent i l'expresident de la Diputació de València Alfons Rus, entre d'altres. La instrucció està finalitzada i pendent que es presenten els escrits de defensa per a assenyalar el judici, que se celebrarà a l'Audiència de València. 

Quan es va destapar la xarxa corrupta, Benavent va presentar-se davant l'opinió pública dient que anava a estirar de la manta i que eixiria molta merda, però fa unes setmanes va canviar d'advocat i d'estratègia. Navarro, el nou defensor, és un penalista expert en casos complexos de corrupció que s'ha encarregat de les defenses de Juan Cotino i Francisco Correa en el cas Gürtel. També representa dues víctimes de Jorge Ignacio Palma, el principal acusat de la desaparició de Marta Calvo. En els casos de corrupció, el lletrat sempre ha optat per intentar anul·lar les proves, un guió que s'ha traslladat també a la peça D del cas Taula.

Després de sis anys col·laborant amb la justícia, l'exgerent d'Imelsa fa ara un pas arrere, i tanca l'aixeta mediàtica. "Ja no diré res més", ha confirmat als periodistes que l'esperaven a l'eixida del jutjat. La nova estratègia passa per invalidar les proves originals que obriren la causa, segons consta en diversos escrits de la defensa. L'objectiu, aconseguir que el jutge declare nul el material informàtic aportat o confiscat durant les operacions policials que va dur a terme la Guàrdia Civil i que posaren en marxa la investigació l'any 2014. 

Entre les proves que Benavent vol impugnar estan les memòries USB que Rosa Pérez Garijo, actual consellera de Transparència i que el 2006 estava a la Diputació de València, va lliurar a la justícia i que van donar peu a la macrocausa de Taula. Aquestes llapisseres informàtiques contenien diverses gravacions, entre d'altres la que s'ha fet més famosa, on s'escolta l'expresident Alfons Rus comptar diners: "Mil, dos mil, tres mil... Dos milions de peles".

Per a demanar la invalidesa dels enregistraments al·lega "trencament de la cadena de custòdia", segons consta en l'escrit de defensa, perquè es produeix una "vulneració de drets fonamentals" i no pot garantir-ne "l'autenticitat, integritat i fiabilitat" de la prova. 

En el document també se sol·licita la nul·litat de l'entrada i l'escorcoll en el despatx de l'anterior lletrat de Benavent, Ramiro Blasco. Allà es va trobar important documentació sobre la presumpta corrupció arrelada en la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de València que s'investiga en Taula. També s'hi va obtindre gràcies a aquesta actuació policial el sobre que implicava l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana en el cas Erial, la trama de les comissions de les ITV i els parc eòlics. La setmana passada l'excomisari jubilat José Manuel Villarejo va declarar que aquests documents els havia filtrat el Centre Nacional d'Intel·ligència.

Per a intentar impugnar totes aquestes proves, el nou advocat de Benavent argumenta que hi ha hagut en la instrucció del cas una "falta de tutela judicial efectiva, indefensió, falta de motivació i de proporcionalitat", tal com arreplega l'escrit. 

Al remat, si el jutjat deixa sense efecte els documents, els casos perillen perquè es tindran en compte només les investigacions posteriors. Com a mínim, s'allargaran els procediments i s'arxivaran peces. 

També et pot interessar

stats