Les claus de l'operació Erial

La Guàrdia Civil investiga els delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal.

Eduardo Zaplana, a l'arribada al seu xalet de Benidorm
Eduardo Zaplana, a l'arribada al seu xalet de Benidorm / Morell (Efe)

L'operació Erial s'ha saldat, fins ara, amb set detencions i tres persones imputades per presumptes delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal.

Qui són els detinguts?

D'esquerra a dreta, Eduardo Zaplana, Vicente Cotino, Juan Francisco García, Joaquín Barceló i Francisco Grau

Eduardo Zaplana va ser detingut a les 8 hores del dimarts a sa casa de València, al carrer Pascual i Genís núm. 12, quan eixia del garatge amb cotxe. Zaplana va ser alcalde de Benidorm des de 1991 fins a 1995, i el 1993 fou elegit president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana. L'any 1995 es va convertir en president de la Generalitat Valenciana, càrrec que va ocupar fins al 2002, quan va fer el salt a Madrid per a convertir-se en ministre de Treball i Afers Socials i, poc després, en portaveu del Govern.

Vicente i José Cotino van ser detinguts a Xirivella. Són empresaris i nebots de l'exvicepresident del Consell i expresident de les Corts, Juan Cotino, qui ha sigut citat com a investigat. Vicente Cotino és el màxim responsable de l'empresa Sedesa, investigada en l'operació per unes adjudicacions a la societat Projectes Eòlics Valencians -en la qual Sedesa tenia una participació del 25%- en el marc del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana.

Juan Francisco García va ser detingut a Barcelona, on es trobava per a participar en l'Assemblea de l'ACB per a triar el nou president de la competició, càrrec al qual aspirava. García va ser cap de gabinet d'Eduardo Zaplana entre 1995 i 2002, quan aquest era president de la Comunitat Valenciana. A més, va representar l'administració valenciana com a assessor en diverses empreses públiques, com ara Terra Mítica i Aigües de València.

Joaquín Barceló i la seua dona, Felisa López, van ser detinguts a Benidorm. Barceló va dirigir el Centre de Desenvolupament Turístic de Benidorm i va ser director de Formació de l'Agència Valenciana de Turisme. Després de l'arribada de Zaplana a la presidència de la Generalitat, va ser nomenat director general de la Conselleria de Turisme i va passar a fer-se càrrec de tots els centres de turisme de la Comunitat Valenciana. Posteriorment es va integrar en el Consell d'Administració de Terra Mítica com a responsable de Relacions Institucionals.

Francisco Grau fou detingut a Benidorm. Va ser exsecretari del Consell d'Administració de la CAM des de 1998 fins a 2007 i, després, membre de la comissió de control fins a la intervenció de l'entitat bancària. A més, Grau era el representant de la CAM en el consell de Terra Mítica.

Qui està imputat?

Rosa Barceló i Juan Cotino

A més dels set detinguts, hi ha tres persones investigades, Rosa Barceló, Mitsouko Henríquez i Juan Cotino.

Rosa Barceló és la dona de Zaplana. Ha abandonat les dependències de la comandància de la Guàrdia Civil de València al barri de Patraix aquest matí, després de passar-hi la nit. És filla de l'exsenador del PP Miguel Barceló.

Mitsouko Henríquez és secretària personal de Zaplana des de la seua època com a president de la Generalitat, i l'ha acompanyat en totes les seues destinacions polítiques i econòmiques.

Juan Cotino és tio de dos dels detinguts, Vicente i José Cotino. Ha sigut conseller, vicepresident del Consell, delegat del govern a la Comunitat Valenciana, expresident de les Corts i exdirector general de la Policia.

De què se'ls acusa?

La Guàrdia Civil investiga els delictes de blanqueig de capitals, suborn, malbaratament de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació i associació il·lícita.

També et pot interessar

stats