Barceló, davant la possible designació com a síndica socialista: "Estic a disposició del partit i del que decidisca Puig"

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública aclareix que no ha rebut encara cap proposta, però remarca que està centrada a desplegar les polítiques sanitàries

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, en un moment de la seua intervenció en 'Les notícies del matí' aquest dilluns

"Estic a disposició del partit i del que decidisca Ximo Puig, com a secretari general del partit". És la postura que ha manifestat aquest dilluns la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, respecte a la possible successió del síndic socialista, Manolo Mata, que ha anunciat que abandona l’escó de les Corts per a centrar-se en la defensa de Jaime Febrer, el capitost de la trama urbanística del cas Assut.

Barceló ha negat en Les Notícies del matí, on ha sigut entrevistada aquest dilluns, que l’hagen proposat per a ocupar el lloc de Mata. "No m’han comentat res", ha indicat, al mateix temps que argumentava que a hores d’ara està "centrada totalment en Sanitat". En aquest sentit, afegia que la sanitat valenciana viu ara "un moment molt esperat després de dos anys de pandèmia" i insistia en l'entusiasme per a "desplegar les polítiques perquè la sanitat valenciana ixca reforçada". "Estic ací centrada", remarcava.

Davant la insistència dels tertulians de Les notícies del matí, els quals li plantejaven si enyorava l’etapa parlamentària, Ana Barceló s’ha limitat a assenyalar que és "una persona que viu amb passió les responsabilitats que li encomanen". "L’etapa en les Corts la vaig viure molt intensament", admetia.

Reitere que estic sumida en un projecte que m’apassiona: el desplegament de les polítiques de la Conselleria de Sanitat que no hem pogut desenvolupar durant la pandèmia Ana Barceló - Consellera de Sanitat

Ara bé, immediatament després assenyalava: "Reitere que estic sumida en un projecte que m’apassiona: el desplegament de les polítiques de la Conselleria de Sanitat que no hem pogut desenvolupar durant la pandèmia".

Algunes veus apunten Ana Barceló com a possible successora de Mata en cas que Puig preferira designar alguna consellera socialista amb escó. Només Gabriela Bravo, titular de Justícia, i Ana Barceló estan en aquestes circumstàncies. El desgast que ha patit Barceló durant la pandèmia podria fer que el responsable del PSPV a la Comunitat Valenciana fera aquesta maniobra i la designara com a síndica socialista.

En referència a la situació actual de la pandèmia, la responsable de la sanitat valenciana confia que no s’haja de recular en la retirada de mascareta en interiors. "Som la comunitat amb més percentatge de vacunació en totes les edats i la població valenciana té una immunitat del 97%, el que ens porta a pensar que no hi haurà marxa arrere", argumentava.

En aquest sentit, indicava que l’últim balanç de les dades epidemiològiques evidencien, per primera vegada des de l’1 d’abril, que les hospitalitzacions han descendit.

Moment "complicat" en l'hospital de Dénia

La reversió al sistema públic dels hospitals valencians ha sigut un altre dels assumptes que ha centrat l’entrevista de la consellera de Sanitat Universal. En el cas del de Dénia, que encara el gestiona una concessionària, ha assenyalat que "és un moment complicat perquè hi ha discrepàncies enormes entre el personal i l’empresa", per això ha instat l’adjudicatària "a resoldre el problema que té amb els professionals".

Pel que fa a un altre hospital ja en mans de la sanitat pública, el de Torrevella, Barceló ha lamentat la falta de col·laboració de l’antiga concessionària per a intercanviar informació amb la conselleria. Per aquesta raó, no va ser fins al mateix dia en què la gestió va recaure en mans públiques, el 15 d’octubre, quan la Generalitat va saber que l’adjudicatària havia acomiadat 200 treballadors.

"Mai van sol·licitar a la conselleria la possibilitat de prorrogar aquests contractes, quan van acabar els van acomiadar. Si ho hagueren sol·licitat, la Generalitat hauria assumit aquests contractes, perquè són professionals que després no han pogut cobrir una plaça estatutària, han hagut d’anar a la borsa i, després, si han pogut, només alguns s'han reincorporat", argumentava la responsable de Sanitat Universal. "Això va ser una irresponsabilitat", remarcava Barceló en referència a l’antiga empresa concessionària de l’hospital de Torrevella.

Reduir la interinitat

La titular de Sanitat Universal ha remarcat que en els pròxims mesos s’incorporaran 6.000 nous professionals als centres sanitaris. Les primeres 5.100 places ja s’han creat i al setembre es completaran la resta. Aquest reforç de personal, unit a un pla d’inversions en infraestructures i tecnologia, pretén donar estabilitat a les plantilles de la sanitat pública i reduir la interinitat. Els plans de la conselleria volen rebaixar la taxa d’interinitat del 38% actual fins al 8%.

A més, Ana Barceló ha reconegut durant la seua intervenció en Les notícies del matí que cal organitzar les plantilles pensant en les pròximes jubilacions, ja que hi haurà un punt d’inflexió el 2027 i el 2032, quan "les jubilacions afectaran l’atenció primària i unes altres especialitats".

A aquesta circumstància la consellera ha afegit "el dèficit" de metges que presenten algunes especialitats, entre les quals ha citat la d’anestesiologia, psiquiatria o radiologia. Un argument que, d’altra banda, ha esmentat per a justificar la implantació del grau de Medicina en la Universitat d’Alacant.

També et pot interessar

stats