Les places de Medicina augmentaran un 10% amb la nova facultat de la Universitat d'Alacant

Rebrà els primers estudiants l'any acadèmic 2023-2024 i se sumarà a la de la Miguel Hernández d'Elx, amb la qual s'haurà de coordinar

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la Rectora de la UA, Amparo Navarro, i el President del Consell Social, Adolfo Utor
El president de la Generalitat, Ximo Puig, la rectora de la UA, Amparo Navarro, i el president del Consell Social, Adolfo Utor / Efe

La Comunitat Valenciana augmentarà un deu per cent l'oferta de places universitàries de Medicina en el sistema públic d'ensenyament amb la creació d'una facultat d'aquests estudis a la Universitat d'Alacant. Això permetrà passar de les 770 matrícules actuals a 845.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat de la rectora, Amparo Navarro, i les conselleres Ana Barceló (Sanitat Universal) i Carolina Pascual (Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital) en una visita al campus universitari de Sant Vicent del Raspeig per a oficialitzar l'autorització de l'executiu valencià a la creació de la nova facultat.

Les universitats públiques valencianes disposen de 770 places en el grau de Medicina i 778 d'especialitat MIR, una xifra que suposa un trenta per cent més que quan va arribar el govern del Botànic.

La facultat de Medicina de la Universitat d'Alacant rebrà els primers estudiants l'any acadèmic 2023-2024 i se sumarà a la de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, amb la qual haurà de coordinar-se per a la planificació de les pràctiques de les especialitats els pròxims anys.

D'aquesta manera, la Universitat d'Alacant recobrarà aquests estudis més d'un quart de segle després. Medicina va ser una de les facultats amb les quals es va fundar la institució docent alacantina fa 43 anys, però se la va separar l'any 1996 amb motiu de la creació de la UMH, que des de llavors és la titular del campus de Sant Joan d'Alacant.

El president ha explicat que el Consell que presideix ha donat llum verda a aquesta nova facultat en una decisió "meditada i pensada per a l'interés general d'Alacant i del sistema públic universitari valencià" en un context en el qual la pandèmia sanitària de la covid ha posat de manifest que "cal traure lliçons de les pitjors situacions".

Entre altres, que la sanitat és "un bé preuat" i que hi ha "necessitat d'enfortir l'educació en l'àmbit sanitari", on la província d'Alacant era "deficitària". A més de permetre sumar sinergies amb l'actual facultat de Medicina de la Miguel Hernández d'Elx.

La rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, ha qualificat d'"emocionant" aquest dia per la confirmació de la "bona notícia" que la institució tornarà a oferir aquests estudis amb la màxima qualitat docent.

"És una oportunitat per a la província i per a la investigació biomèdica", ha recalcat la rectora, que a partir d'ara treballarà en un pla de finançament que permeta afrontar aquest repte "amb els millors recursos i les millors infraestructures".

En aquest sentit, ha indicat que la facultat s'instal·larà als edificis que acollien fins fa poc el Col·legi Major, lloc on es pretén situar la facultat de Ciències de la Salut.

Sobre l'inici de Medicina, ha informat que la normativa dona un termini de dos cursos des que s'aconsegueix l'autorització i ha afegit que a causa de les dates en què s'ha aconseguit el vistiplau és "precipitada" la implantació al setembre del 2022, perquè ja està tancat el pressupost i la dotació de plantilla.

Pel que fa a les pràctiques d'especialitat, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha manifestat que en el seu moment les dues universitats afectades seuran per a "ordenar els recursos i oferir una distribució adequada perquè tots els que facen l'especialitat tinguen centres hospitalaris".

També et pot interessar

stats