Baldoví, sobre una hipotètica coalició d'esquerres: "Sumar no és amuntonar"

El diputat de Compromís al Congrés diu estar "raonablement satisfet" amb la negociació dels pressupostos de l'Estat, però reconeix que "podrien haver sigut molt millors"

Baldoví, entrevistat aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, no es mostra del tot convençut que una coalició de partits a l'esquerra del PSPV amb forces com Podem i Esquerra Unida siga garantia d'èxit en les pròximes eleccions autonòmiques. Ho ha dit en Les notícies del matí aquest dilluns, preguntat per si veia la coalició valencianista liderant una mena de Sumar a escala valenciana per a intentar tallar la fractura i les divisions internes que s'han evidenciat en el si d'Unides Podem i amb la plataforma política que pretén impulsar la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. "Sumar no és amuntonar", ha assenyalat Baldoví.

El parlamentari, tot i que no tanca la porta definitivament a la possibilitat que Compromís es presente a les pròximes eleccions aliat amb altres forces, sí que ha advertit que l'experiència no sempre té resultat perquè "dos més dos no sempre són quatre i, de vegades, dos guanyen a tres". És el que ha passat a Andalusia, ha recordat, on el 2019 PP, Ciutadans i Vox aconseguiren guanyar PSOE i Unides Podem i en les últimes eleccions de 2022 la coalició d'esquerres entre Podem i Esquerra Unida encara va traure menys vots. "Fent-se les coses sense festejar, a última hora i sense confiança, al final hi ha els resultats que hi ha", ha manifestat.

M'agradaria que hi haguera una miqueta més d'assossec i menys soroll. Que les partides s'arreglen a casa i no al carrer

Baldoví ha reconegut estar preocupat davant de l'augment de la tensió en el si d'Unides Podem per les discrepàncies amb el projecte de Yolanda Díaz i ha incidit en la importància de mantindre "bones relacions" en política: "M'agradaria que hi haguera una miqueta més d'assossec i menys soroll. Que les partides s'arreglen a casa i no al carrer". No obstant això, s'ha mostrat convençut que "tot el món estarà a l'altura" i que finalment hi haurà una entesa per a posar fi a les disputes. "Si s'ha demostrat alguna cosa en el Botànic i en el govern espanyol és que l'aigua mai no arriba al riu, sempre s'acaba reconduint. Tinc el convenciment que això acabarà passant", ha assegurat, per a remarcar després que el més important de tot és ser "capaços de mantindre la unitat" per tal de poder aprovar tant els pressupostos de la Generalitat com els de l'Estat.

"Raonablement satisfet" pels PGE

Sobre els comptes públics estatals, que es voten aquesta setmana al Congrés, el polític valencià ha confirmat que Compromís hi donarà suport després d'haver pactat unes esmenes per valor de 62 milions d'euros per a la Comunitat Valenciana, el gruix més gran per a inversions en les comarques del sud. Ha dit estar "raonablement satisfet" per les millores aconseguides durant les negociacions, encara que ha remarcat que el seu partit sempre aspira a més. "Els pressupostos podrien haver sigut molt millors si hi haguera voluntat del govern espanyol i del PP", ha afirmat. Baldoví votarà a favor del projecte, ha dit, perquè la premissa és que "val més guanyar que més guanyar".

Els pressupostos de l'Estat podrien haver sigut molt millors si hi haguera voluntat del govern espanyol i del PP

El parlamentari, que ja va confirmar fa uns mesos que volia presentar-se a les primàries de Compromís per a ser candidat a president de la Generalitat, no ha avançat quan té pensat abandonar l'escó a Madrid. "Quan toque, regarem", s'ha limitat a dir. Sí que ha deixat clar que, ara per ara, és més útil al Congrés i s'ha reivindicat com a "veu valenciana" a la cambra baixa per a visibilitzar a la capital d'Espanya els problemes que afecten el territori.

Em presente a les eleccions per a ser molt més reivindicatiu a Madrid

La principal assignatura pendent, segons ha recordat, és l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i la urgència de reformar el sistema perquè siga més "just i equitatiu" amb totes les comunitats autònomes. Baldoví ha assegurat que aquesta qüestió "mai" deixarà de ser una línia roja en les reivindicacions de Compromís al govern espanyol.

El també exalcalde de Sueca ha deixat clar que, si finalment és designat com a candidat de Compromís en la carrera per la presidència de la Generalitat, es presentarà a les eleccions autonòmiques valencianes per a ser "molt més reivindicatiu a Madrid". I ha assegurat que ell està disposat a ser el cap del Consell "amb totes les paraules". "Vull ser president i lluitaré per ser-ho", ha subratllat.

Prudència amb la llei del només sí és sí

Preguntat sobre la polseguera que ha alçat l'entrada en vigor de la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual —coneguda popularment com la llei del només sí és sí— per les revisions de sentències passades que han acabat amb rebaixes de penes als agressors sexuals condemnats, Baldoví s'ha mostrat partidari d'esperar que s'hi pronuncien la Fiscalia General de l'Estat i el Tribunal Suprem, en línia amb el que han defensat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Díaz. 

Determinats sistemes mediàtics amplifiquen fins a extrems impúdics tot el que te a veure amb la ministra Irene Montero

A més, ha reconegut que quan ell va votar a favor de la norma no s'imaginava que tindria un recorregut tan polèmic, tot i que ha volgut trencar una llança en favor de la ministra d'Igualtat, Irene Montero: "Determinats sistemes mediàtics amplifiquen fins a extrems impúdics tot el que té a veure amb ella", ha lamentat, en referència a les crítiques que se li han fet en els últims dies. Sí que ha admés, en tot cas, que si després que els alts òrgans judicials s'hi pronuncien hi continua havent forats en el text legal, caldrà "rectificar els errors" perquè "rectificar és de savis". "Justificar-los és absurd", ha afegit.

També et pot interessar

stats