Els pressupostos generals inicien la fase decisiva en el Congrés

Dimarts, els ministres començaran a defensar els comptes i arrancaran les votacions

La ministra María Jesús Montero al congrés
La ministra María Jesús Montero al Congrés / À Punt NTC

El projecte de pressupostos generals de l'Estat de 2023 afronta des de dilluns, i durant quatre dies, en el Ple del Congrés la fase decisiva abans de l'aprovació i remissió al Senat, on haurà de completar la tramitació per a entrar en vigor l'1 de gener.

El debat s'inicia a partir de les 15:00 hores amb la discussió de tots els títols i disposicions de l'articulat de la llei, i es reprendrà dimarts al matí amb la desfilada dels ministres del govern de coalició per a defensar els comptes dels seus departaments. A la vesprada es produiran les primeres votacions.

En cas d'aprovar-se, els pressupostos del 2023 seran els tercers del govern de coalició i els tercers consecutius que es presenten dins del termini i en la forma escaient, després d'uns anys en què els comptes havien de prorrogar-se a l'exercici següent.

Més d’un centenar esmenes parcials 

El projecte pressupostari arriba al Ple del Congrés després d'incorporar més d'un centenar d'esmenes parcials presentades pel PSOE, Unides Podem, el Partit Nacionalista Basc (PNB), Compromís, Coalició Canària (CC), el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Terol Existeix.

De moment, els pressupostos del pròxim any compten amb el suport dels dos escons de CC i el de Compromís, i han deixat molt avançats els acords amb el PNB, amb sis escons, i Terol Existeix i PRC, amb un escó cadascun.

Compromís acorda un augment de 62,8 milions

El govern central ja va arribar a diversos acords amb Compromís el passat 28 d’octubre que, en conjunt, suposaran un augment de 62,8 milions d'euros en inversions i transferències directes en el territori valencià, 51 milions dels quals aniran a la província d’Alacant.

Així, els pressupostos augmentaran la inversió en la remodelació de les vies d'alta velocitat de l'estació d'Alacant en 15 milions, també creix en 15 més la inversió en el tram del corredor mediterrani entre La Encina i Alacant, 20 milions per a la xarxa de rodalia i, finalment, es destinarà un altre milió d'euros a actuacions de millora en carreteres.

Madrid ultima les negociacions

No obstant això, encara falta per confirmar el vot favorable d'alguns dels partits que han donat suport als pressupostos dels últims anys: ERC (amb tretze escons), EH Bildu (cinc), PDeCAT (quatre) i Més País (dos), una negociació que continua en marxa amb discreció i que sembla que acabarà amb acord.

A l’altra banda estaran el PP, Ciutadans i Vox, així com els diputats de Navarra Suma i del Fòrum Astúries, grups que van presentar esmenes a la totalitat per a tombar el projecte de pressupostos i que durant les comissions s'han posicionat en contra de les iniciatives del PSOE i Podemos.

També et pot interessar

stats