La caiguda de les inversions a Alacant propicia la unió dels partits, l'empresariat i els sindicats en una protesta

La plataforma Pel Finançament Just reuneix els partits, els sindicats majoritaris i la patronal en clam contra el maltractament d'Alacant en els pressupostos de l'Estat, la reivindicació d'una reforma del model de finançament i la condonació del deute

Concentració pel finançament just a Alacant
Concentració pel finançament just a Alacant / À Punt

Unitat contra el greuge en el finançament autonòmic i l'empitjorament de la ferida que ha suposat la caiguda de les inversions de l'Estat per a la província d'Alacant en els pressupostos generals del 2023. Tots els grups de les Corts (amb l'excepció de Vox), els sindicats, la patronal i diverses associacions cíviques han marxat darrere la pancarta reivindicativa de la protesta organitzada a la ciutat d'Alacant per la comissió pel finançament just. La marxa té lloc en el quint aniversari de la gran manifestació a València que va situar el conflicte en l'agenda política del país. Hui la reivindicació ha mutat: en reconéixer el problema a Madrid, s'insta que l'anunciada reforma justa del model autonòmic de finançament aporte una solució justa, però també a la condonació del deute associat, els vora 50.000 milions que la Comunitat Valenciana ha pagat de més per a sufragar els serveis públics essencials.

El Consell ha celebrat el ple a Alacant per a participar en la protesta, de la que només ha faltat el president Ximo Puig, que tenia programada una reunió amb una delegació internacional. L'absència, que el president del PP valencià, Carlos Mazon, ha qualificat de "lamentable", ha sigut l'únic punt de fricció en la jornada.

"Una reivindicació unitària i justa" en paraules del conseller d'Hisenda Arcadi España, que ha parlat tant en representació del Consell com del PSPV. "No només cal reivindicar, sinó que cal actual i això és el que estem fent" ha explicat España, que ha destacat el treball del grup socialista en el Congrés per a augmentar les aportacions a Alacant via esmenes en els pressupostos de l'Estat, i alhora l'assignació del 40% de la inversió que ha fet la Generalitat en els comptes autonòmics, per damunt del pes poblacional, per a compensar eixe desequilibri.

Des del PP, Carlos Mazón ha assumit la reivindicació de la compensació del deute històric, perquè entén que "estem perdent molta capacitat i molts trens". "Convoque qui convoque, on hi haja una reivindicació favorable a la Comunitat Valenciana el PP estarà, nosaltres no fallem", ha insistit Mazón, que ha criticat que la no presència de Puig perjudica la imatge d'unitat que es vol transmetre amb la protesta. Una reivindicació "justa" pel "maltractament" de l'autonomia i de la província d'Alacant, estima el responsable d'Hisenda de Ciutadans, Toni Woodward.

Ens sentim espanyols de segona o de tercera Salvador Navarro - Confederació Empresarial Valenciana (CEV)

"Hi ha reivindicacions que clamen al cel i la d'unes inversions justes a Alacant i un finançament just per a la Comunitat Valenciana són imprescindibles", ha manifestat el diputat de Compromís Joan Baldoví. "No està clar que la quinta província en aportació al PIB siga la 52 en les inversions, per això hui ací hi ha un clam de la societat valenciana, de tots els partits, perquè això s'acabe ja", ha dit.

Des d'Unides Podem, el vicepresident segon del Consell Héctor illueca ha destacat la relació amb el canvi en el model de finançament amb una reforma fiscal que augmente els recursos de l'Estat per a atendre "de manera equitativa" les necessitats de la població els territoris. Un debat obert que creu que la protesta contribuirà a visibilitzar en el govern i les institucions espanyoles.

"En sentim espanyols de segona o de tercera", ha lamentat el president de la Confederació d'Empresaris Valencians, la CEV, que s'ha mostrat convençut que la pressió de dies com hui facilitarà els pressupostos "necessaris" el 2024 perquè Alacant escometa les inversions pendents en infraestructures. Salvador Navarro assegura que focalitzaran la pressió en l'execució real de les inversions, "ja que el 42% del que es dibuixa no s'executa". També ha exigit la condonació d'almenys el 70% del deute, que atribueix a l'infrafinançament.

La condonació del deute "il·legítim", irrenunciable

Sobre el llast del deute històric en les possibilitats de desenvolupament futures de la societat i economia valencianes coincideix amb tots els actors en la protesta de hui, i particularment amb els sindicats majoritaris, que han manifestat que si la condonació per part de l'Estat no es posa damunt la taula difícilment la reforma del model prevista podrà resoldre el problema de la Comunitat Valenciana.

Per al secretari general de l'UGT, que xifra en 40.000 milions el "perdó" del deute valencià que com a mínim hauria d'assumir l'Estat, aquesta reivindicació és, en realitat, "la més senzilla de resoldre", ja que depén de la decisió de l'executiu central i no de l'aritmètica parlamentària, com passa amb la reforma del model de finançament. "Som l'única autonomia amb una renda 12 punts per davall de la mitjana que aporta al sistema recursos que no té", ha destacat Ismael Sáez, que reclama la condonació del 70% del deute "il·legítim" que ha causat l'infrafinançament.

Som l'única autonomia amb una renda 12 punts per davall de la mitjana que aporta al sistema recursos que no té Ismael Sáz - UGT-PV

A zero exigeix deixar-ho la secretària de CCOO-PV Ana Garcia, que denuncia que "en la mesura que la Generalitat ha de posar 1.300 milions per a garantir els serveis públics essencials a la població, s'està generant un endeutament il·legítim i injust".

Més recursos per a tots i no llevar d'uns per a donar-los a altres, és la posició que defén per a la reforma del finançament autonòmic. "Que ningú no es pose nerviós. Hi ha marge per a recaptar més i millor. S'han de preservar i protegir els serveis públics" ha advertit, abans d'instar a l'acord entre els partits del Congrés. I seguint amb altra de les reivindicacions nuclears de la plataforma pel Finançament Just, també ha reclamat més garanties d'execució dels pressupostos en general per a la Comunitat Valenciana i en particular per a Alacant. Entén que si bé "s'estan fent passos perquè es puga corregir" el desequilibri en les inversions de l'Estat, "no pot ser que ens posem molts projectes sobre el paper i després no s'executen".

També et pot interessar

stats