Baldoví sobre les armes: "Són destrucció, però quan u veu que entren els tancs a sa casa, pense en el dret a la legítima defensa"

El diputat de Compromís admet que "els boicots són importants", però cal garantir també els drets de la població que veu com estan envaint el seu país

El diputat Joan Baldoví durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí', minuts abans de la compareixença de Sánchez al Congrés
El diputat Joan Baldoví durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí', minuts abans de la compareixença de Sánchez al Congrés / Europa Press

Tot i que tradicionalment les forces d’esquerra són contràries a l’enviament de material bèl·lic, la situació concreta que viu Ucraïna arran de la invasió russa ha obert el dilema en algunes formacions, com ara Compromís. El diputat nacional d’aquesta formació, Joan Baldoví, expressava en Les notícies del matí, i minuts abans que Sánchez anunciara que finalment Espanya sí que enviarà armes a la resistència ucraïnessa, que cal pensar en "la destrucció" que implica una arma, però també en el "dret a la legítima defensa" de qui veu com envaeixen el seu territori. 

“Les armes són destrucció, sofriment i mort, però, d’altra banda, quan u es posa en la pell d'una persona que ha hagut de deixar tota la família en la frontera de Polònia o de Romania i veu com entren els tancs a sa casa...", plantejava Baldoví en els micròfons d’A Punt minuts abans de començar a al Congrés la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a exposar al parlament la posició espanyola en el conflicte a Ucraïna.

Cal recordar que Sánchez havia descartat inicialment l'enviament d'armes a Ucraïna, a diferència d’altres socis comunitaris que sí que havien anunciat que les enviaran perquè aquest país puga defendre’s. El president espanyol argumentava, i ho ha remarcat aquest dimecres de nou al Congrés, que Espanya ja contribueix a aquest fi a través del Fons Europeu per a la Pau, que destinarà 450 milions d’euros a aquest efecte. 

La decisió de la Unió Europea de proporcionar armament a Ucraïna també trenca amb la política habitual d’aquest organisme, contrari a subministrar armes en els conflictes. 

Baldoví apuntava que "les declaracions i els boicots són importants, però en un moment com aquest –en referència a la situació de la població civil ucraïnesa— jo tinc els meus dubtes i em plantege si no seria més important tindre un arma per a combatre que està envaint el meu país il·legítimament", manifestava el diputat de Compromís. "Jo pensaria sempre en el dret a la legítima defensa", sentenciava. 

Per al diputat suecà, la resposta espanyola i europea a la invasió ordenada per Putin implica aïllar Rússia i la seua classe dirigent amb la finalitat de fer reaccionar la població russa, és a dir, que siga la mateixa ciutadania russa la que s’alce en contra de Putin i li exigisca el cessament de la guerra. 

Ara bé, Joan Baldoví creu que aquest camí només es pot seguir si la Unió Europea dona una resposta unànime. És la mateixa resposta que el polític valencià demana per a Espanya. 

També et pot interessar

stats